Summer School van 22 t.e.m. 27 juli 2024

VERSLAG YOURCOACH CAFÉ

PETER PLUSQUIN OVER 'SMARTREADING: LEES ÉÉN BOEK PER UUR!'

Peter Plusquin over ‘SmartReading: Lees één boek per uur!’

Verslag van het YourCoach Café op donderdag 26 januari 2017 met Peter Plusquin over ‘SmartReading: Lees één boek per uur!’.

Op donderdagavond 22 januari 2017 ontvingen we Peter Plusquin, die ons op anderhalf uur via de techniek van Smart Reading een stuk sneller leerde lezen – en een hoop tips en technieken meegaf om mee te oefenen.

Over SmartReading

Peter bracht ons op een klein anderhalf uur een aantal SmartRead-technieken bij die een onmiddellijk effect hadden op onze leessnelheid.

Wat is de gemiddelde leessnelheid?

De gemiddelde volwassene leest ongeveer 200 tot 250 woorden per minuut. Kinderen lezen ongeveer 120 tot 130 woorden per minuut. Studenten lezen vaker en veel en halen een hoger gemiddelde van 300 tot 350 woorden.

Even vergelijken: de snelste lezer ter wereld haalt zo’n 2000 woorden per minuut! Maar een mooi doel is al om aan 800 woorden per minuut te raken.

En daarbij: minstens evenveel te onthouden! De SmartReading techniek blijkt niet enkel snelheid op te leveren, maar ook een minstens even grote retentie van de informatie die gelezen is (zie onder het filmpje).

Voordelen van SmartReading

 • Sneller lezen
 • Minstens evenveel onthouden
 • Meer plezier in het lezen

Smart Reading Techniek 1 – Verdubbel je snelheid door met vinger of aanwijzer te lezen.

We deden een oefening waarbij je eerst met je ogen een cirkel moet maken. Daarna doe je het door de vinger van je partner te volgen. Resultaat: de cirkel is veel ronder en vlotter als je de vinger volgt! Iets kunnen volgen met je ogen helpt dus.

Met alleen al deze techniek kan je je leessnelheid verdubbelen.

Smart Reading Techniek 2 – Ga ‘turbo lezen’ (=visueel lezen met de vinger in wisselend tempo)

Het klassieke lezen is auditief. We lezen de woorden eigenlijk voor, en vertalen dat dan naar betekenis. Smart Reading is visueel: je leest niet voor, je scant de woorden en laat ze visueel binnenkomen.

Kijk maar eens naar deze video:

Om dit te oefenen, moet je sneller over de tekst gaan zodat je geest geen kans krijgt om de woorden te ‘verklanken’. In het begin lijkt het alsof je niks meehebt van de tekst, maar blijkt dat je een hoop meer onthoudt dan je dacht!

Hiermee gecombineerd is het inzicht dat het terugspringen, dus telkens van links naar rechts lezen, een ongelofelijk tijdverlies is. Je ogen moeten telkens helemaal terug en doen die tijd niks.

Door meer woorden samen te nemen kan je een zin als het ware omgekeerd lezen: je hebt de woorden mee, je geest plakt ze achteraf aan elkaar in betekenissen. Klinkt misschien ongelofelijk en dat is het ook, je moet het ervaren om het te geloven!

Hier is een SmartReading-oefening in 5 stappen die je elke dag een kwartier kan oefenen:

 1. Gebruik je vinger of een pen om je ogen geleiding te geven terwijl je jouw ogen als een cameralens over de tekst laat glijden zonder te verklanken van links naar rechts zin voor zin. Doe dit vijf minuten lang.
 2. Ga dan 5 minuten telkens de eerste regel van links naar rechts en de volgende regel van rechts naar links.
 3. De volgende minuut verdubbel je de snelheid door 2 regels tegelijk te nemen, nog altijd van links naar rechts en dan van rechts naar links.
 4. Verudbbel weer door 4 regels tegelijk te nemen.
 5. Ga dan terug in snelheid naar 2 regels tegelijk, en daarna naar 1 regel tegelijk.

Na enige tijd zal je merken dat

 • Je neiging tot verklanken steeds minder wordt.
 • Je toch meehebt wat er geschreven staat.
 • Je veel rustiger leest.
 • Je niet meer terugspringt in de tekst.

Smart Reading Techniek 3 – Zorg dat je niets meer kan missen door te lezen met een specifiek Leesdoel

Wanneer we (on)bewust naar iets op zoek zijn, vinden we dat veel sneller. Al gemerkt dat wanneer je nieuwe schoenen wil gaan kopen, je plots overal schoenen ziet? Onze geest filtert naargelang onze focus.

Als je dus met een duidelijke focus leest, haal je veel sneller die informatie uit de tekst die relevant is voor jou. Hier doe je het, in 6 stappen:

 1. What’s in it for me?
 2. Visualiseer wat je jezelf ziet doen NA het lezen van je boek.
 3. Formuleer je Doel in één zin, die begint met: “Ik zie mezelf…” en die eindigt met wat je gaat DOEN.
 4. Formuleer het Doel zo SMART mogelijk.
 5. Check of je Doel echt voldoende beklijft. Wat levert het je op eens je het bereikt? Wat ga je doen, eens je het bereikt hebt?
 6. Herformuleer indien nodig.

3 fundamentele regels voor succes

Smart Reading zal je zeker niet op één dag beheersen. Het is een vaardigheid die tijd nodig heeft, en je zal onderweg regelmatig het gevoel krijgen dat het niet vooruit gaat.

Enkele mensen aan het woord over Smart Reading:

Beleef plezier aan je frustraties. Dit is het bewijs dat je aan het leren bent! Wees mild voor jezelf. Kijk altijd naar wat al lukt, wat al gaat. Vele kleine stappen zorgen voor het gewenste resultaat. Dus niet kijken naar ‘ik wil daar zijn’ – wees blij met waar je reeds bent.

Vier je successen. Als je begint te twijfelen over de vorderingen, kijk dan even naar vroeger – hoeveel tijd had je dan nodig om een boek te lezen? Het is zoals de vier leerfasen: van onbewust onbekwaam ga je stapsgewijs naar bewust bekwaam.

Denk er niet teveel over na. Als je iets wil veranderen kun je veel technieken hanteren. Maar als je blijft denken dat het moeilijk is of dat je er niets aan hebt, dan lukt het zeker niet. Dus hier spreken we van coaching op overtuiging.

YourCoach Café

YourCoach Café is de vinger op de pols van wat er leeft op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Het is een ongedwongen ontmoetingsplaats voor gelijkgestemden, een open platform dat iedereen welkom heet die geïnteresseerd is in verdere persoonlijke groei.

Programma YourCoach Café