Summer School van 22 t.e.m. 27 juli 2024

VERSLAG YOURCOACH CAFÉ

MAAIKE VERSTRAETE OVER 'ONTDEK JE TALENT'

Maaike Verstraete over ‘Ontdek je talent’

Verslag van het YourCoach Café op donderdag 12 december 2013 met Maaike Verstraete over ‘Ontdek je talent’.

Op donderdagavond 12 december 2014 ontvingen we Maaike Verstraete, die ons kwam onderhouden over ‘Ontdek je talent’.

Over jouw talenten

De aanpak van Maaike is gebaseerd op appreciative inquiry: het benadrukken van wat wel werkt. Want waar je aandacht aan geeft, groeit. Door te focussen op het positieve, kan dat ook meer ruimte innemen in je leven en de mindere zaken naar de achtergrond verdringen.
In coachings kan dat een aangename en versterkende dynamiek genereren. Door je bewust te worden van waar je eigenlijk in uitblinkt zonder dat het je moeite kost, kom je in je kracht te staan. Zaken waarvan je dacht dat ze in je nadeel werkten, blijken kwaliteiten te zijn. Het geeft hoop en perspectief.

Dat sluit nauw aan bij de gedachte die iedere coach in het achterhoofd dient te houden. Die vraag is: “In hoeverre kan iemand stretchen en/of veranderen op dit gebied?”. Hoe meer mensen we begeleiden, hoe meer we vaststellen dat iedereen zijn persoonlijkheid heeft. Die verandert nog weinig.

Vaak gaat het er meer om de zaken in een ander daglicht te stellen die er al zijn, dan werkelijke verandering teweeg te brengen – die vaak trouwens niet mogelijk is. Je maakt van iemand introvert geen party animal, en dat hoeft ook helemaal niet. Of van iemand die problemen ziet een positivo.

Wanneer je je kwaliteiten kent, komt het er eerder op neer je leven en werk zodanig in te richten dat ze passen bij wie jij bent. Dat je dingen doet die je kan blijven doen, die je energie geven. Dat je ‘Nee’ zegt aan zaken die eigenlijk niet bij je passen, zelfs al denk je dat je zou moeten, wil je niet onderdoen of voel je je verplicht.

Dat laatste, dat ‘Nee’ leren zeggen, dat is dan weer iets waarin je wel kan stretchen. Hoe sterker je voelt waar jij voor staat en wat jou past – en dat ontdek je vooral door veel zaken te doen en uit te proberen – hoe gemakkelijker je kan beslissen wat bij jou hoort. En daar horen dan zaken als assertiviteit, zelfvertrouwen, kracht etc. bij.

Eén mogelijke bedenking: sommige zaken zijn ook gewoon problemen. Het verwerken van een relatie of vorig werk, een negatieve spiraal, zaken die maar niet afgesloten raken… Je krijgt ze niet opgelost met kwaliteiten alleen, hiervoor heb je eigenlijk een vorm van helende begeleiding nodig.

Al bij al een heel aangename avond met een levendige en interessante spreekster. Bedankt aan iedereen die erbij was!
 

YourCoach Café

YourCoach Café is de vinger op de pols van wat er leeft op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Het is een ongedwongen ontmoetingsplaats voor gelijkgestemden, een open platform dat iedereen welkom heet die geïnteresseerd is in verdere persoonlijke groei.

Programma YourCoach Café