Summer School van 22 t.e.m. 27 juli 2024

VERSLAG YOURCOACH CAFÉ

LEEN LAMBRECHTS OVER 'GROEIEN ALS COACH MET REFLECTIEVE SUPERVISIE'

Leen Lambrechts over ‘Groeien als coach met Reflectieve Supervisie’

Verslag van het YourCoach Café op donderdag 23 april 2020 met Leen Lambrechts over ‘Groeien als coach met Reflectieve Supervisie’.

Op donderdagavond 23 april 2020 mochten we coachcoryfee Leen Lambrechts, een van de meest ervaren coaches in Vlaanderen en omstreken, ontvangen in ons online coachcafé. Dat deden we online, in ZOOM. En het ging best vlot!

Dat zag er dan zo uit:

Over supervisie voor coaches

Niet alle coachgesprekken gaan even goed – dat is bij alle coaches zo. Maar we hebben – als helpers – de neiging om dat voor ons te houden. Vaak hangt er ook wat schaamte aan vast. Je wil toch niet de indruk geven dat je je werk niet goed doet! Je beschermt jezelf tegen gezichtsverlies, het gevoel van falen… Daardoor verandert er ook niks, blijven je blinde vlekken blind, en blijft ook je impact op je klanten op hetzelfde niveau.

Leen vertelde ons over wat supervisie inhoudt, en wat de grote meerwaarde – noodzaak zelfs – ervan is voor coaches. Aan de hand van korte theorie en een demonstratievideo konden we zelf aan de slag met onze superviserende reflectievermogens.

Wat is supervisie?

POLL – Wat is voor jou supervisie?

Duid voor jezelf aan wat voor jou supervisie inhoudt.

  • Feedback krijgen over een gevoerd gesprek (na een observatie).
  • Een casus bespreken met een expert coach en hiervan leren.
  • Een evenwaardige dialoog over mijn professionele coach praktijk.
  • Reflecteren over ethische vraagstukken.
  • Twijfels omtrent de eigen aanpak kunnen doorspreken.
  • Advies krijgen over hoe het nog anders kan.

Het belangrijkste dat Reflectieve Supervisie NIET is, is feedback op competentie op een gesprek. Het is eerder een casus bespreken en hiervan leren.

Drivers

Leen besprak de invloed van de Drivers op onze coachgesprekken. Dit zijn oude patronen die ons gedrag aan sturen en impact hebben op ons tijdens coachgesprekken.

Lees eens de verschillende Drivers en beslis dan welke jij het meeste herkent in jouw coachpraktijk:

Wees Lief

Willen geliefd zijn, streven naar harmonie, zijn goede team players, betrekken anderen, nemen snel spanningen waar, zien snel problemen, praten soms naar de mond, hebben moeite met geven van feedback of uitdagen van anderen.

Doe je best

Enthousiast, zeer betrokken in vele activiteiten, starten graag dingen op, afwerken en volhouden is lastiger, snel verleid door nieuwe uitdagingen.

Wees sterk

Blijven kalm in moeilijke situaties, houden van uitdagingen, crisissen, hoge werkdruk, willen controle houden en kunnen doorwerken, moeilijk om hulp te vragen, staan niet (lang) stil bij gevoelens, geven liever geen fouten toe.

Haast je

Wil veel gedaan krijgen en dit lukt ook, houden van deadlines, vinden snelle oplossingen, willen instant antwoorden.

Wees perfect

Je wil dingen ‘goed’ doen, accuraat zijn, zet hoge standaarden, mist soms deadlines omdat je het goed wil doen, deadlines zijn lastig, zeer kritisch, wil niet falen, verliezen vertrouwen in anderen als deze steeds opnieuw fouten maken.

OPDRACHT – Welke zijn jouw 2 sterkste?
Hoe toont zich dat in jouw coachings?

Ik heb van nature een stevige Wees Perfect en Haast je. Dat uit zich in het feit dat ik al van de eerste sessie resultaat wil. Bij mensen met veel twijfel of lage energie voel ik soms dat ik wat ongedurig word en te weinig ruimte laat om de mensen te laten zijn en voelen. Ik merk dat ik na sessies kwaad ben op mezelf wanneer ik besef dat ik dingen laten liggen heb. Want ik moet er alles uithalen, ik mag geen kans missen!
Benjamin

Hoe zit dat bij jou?

TIP – Als je zegt: ‘Ik heb daar allemaal geen last van’ – dan heb je waarschijnlijk een overontwikkelde ‘Wees Sterk’ 😉

Lenzen voor Supervisie

We leerden ook over verschillende lenzen waarlangs je naar een coachgesprek kan kijken.

Lens 1 – De coachee en zijn context
Lens 2 – Interventies van de coach
Lens 3 – De relatie tussen coach en coachee
Lens 4 – De coach als mens

Bekijk hier de korte uitleg van Leen over de lenzen.

OPDRACHT. Neem er eens een gesprek bij dat jij onlangs voerde. Beschrijf wat je bijblijft van dat gesprek, langs deze 4 Lenzen.

Aan de slag met Supervisie?

Bedankt Leen voor je ervaring en wijze rust! Wij staan helemaal achter je initiatief om coaches op een georganiseerde basis de mogelijkheid tot individuele en groepssupervisie te bieden. Zo kunnen we als coach steeds beter onze klanten van dienst zijn, en het coachberoep algemeen naar een hoger niveau tillen.

 

Supervisie coaching nodig?

Contacteer ons om jouw groeitraject als coach te bespreken, een eerste afspraak of een intake gesprek vast te leggen.

Supervisie & Mentor Coaching