Summer School van 22 t.e.m. 27 juli 2024

BLOG

GEWIJZIGDE VOORWAARDEN LOOPBAANBEGELEIDING MET LOOPBAANCHEQUES

Gewijzigde voorwaarden Loopbaanbegeleiding met Loopbaancheques

De voorwaarden voor het aanvragen van loopbaanbegeleiding met loopbaancheques bij VDAB wijzigen op 1 januari 2020.

Met het nieuwe jaar in aantocht besloot de Vlaamse regering om te sleutelen aan de voorwaarden voor het aanvragen van loopbaancheques.

Wie met vragen of twijfels zit over werk, kan terecht bij een door de VDAB erkend loopbaancentrum voor professionele loopbaanbegeleiding. Onder bepaalde voorwaarden kan je loopbaancheques aanvragen, die je recht geven op 4u loopbaanbegeleiding – voor maar €40.

Heb jij minder dan zeven jaar werkervaring of heb je nog maar één loopbaancheque opgebruikt? Dan hebben deze wijzigingen een impact op jou. We zetten ze hier voor jou helder op een rijtje.

1. Zeven jaar werkervaring nodig

Vanaf 1 januari 2020 moet je 7 jaar werkervaring kunnen voorleggen om een loopbaancheque aan te vragen. Voorheen was dat maar 1 jaar. Een groot verschil dus, als je het ons vraagt. 

We moeten het jou zeker niet vertellen dat die eerste 7 jaren op de arbeidsmarkt heel wat vragen en twijfels met zich kunnen meebrengen. Vragen waar heel wat starters mee zitten en die we regelmatig zien in onze praktijk als loopbaanbegeleiders zijn:

– Past deze job wel echt bij mij? En welke jobs kan ik nog doen?
– Hoe vind ik een balans tussen werk en privé?
– Zou ik niet beter als zelfstandige starten? 
– Hoe ga ik om met de stress en spanning op het werk? 
– Wat zijn mijn talenten en hoe kan ik met meer energie naar het werk gaan? 
– …

Met deze (en andere) vragen kan je bij een loopbaanbegeleider terecht, ook als je zelfstandig bent. Vanaf 1 januari 2020 is deze maatregel dus niet meer voor starters, enkel nog voor mensen die al langer actief zijn op de arbeidsmarkt.

Het voordeel van een loopbaancheque is dat jij 4u professionele begeleiding krijgt voor slechts €40. Normaal betaal je voor 4u begeleiding €550, exclusief BTW. 

– Heb jij nog geen 7 jaar werkervaring?
– Wil je in 2020 werken aan jouw loopbaanvragen?
Vraag dan vóór 31/12/2019 jouw loopbaancheque aan op de website van VDAB en geniet nog van persoonlijke begeleiding aan het voordelig tarief

Je hoeft nog niet in 2019 te beginnen met je loopbaanbegeleiding. Nadat je jouw loopbaancheque hebt aangevraagd, heb je 3 maanden tijd om een eerste sessie in te plannen bij een loopbaanbegeleider van jouw keuze. 

Yourcoach is erkend loopbaanbegeleiderbij de VDAB en begeleidt dagelijks mensen naar beter werk – en leven. Wij hebben een sterk team loopbaanbegeleiders klaarstaan voor jou, verspreid over Vlaanderen. 

In deze video vertelt Benjamin hoe het systeem van loopbaancheques werkt en met welke vragen je terecht kan bij een loopbaanbegeleider.

Let wel, in deze video is de voorwaarde van één jaar tewerkstelling nog opgenomen. Deze voorwaarde wijzigt op 1 januari 2020.

2. Je tweede loopbaancheque geeft recht op 3 uur begeleiding

Wanneer je aan de voorwaarden voldoet heb je om de 6 jaar recht op twee loopbaancheques. Op vandaag geven deze loopbaancheques telkens recht op 4u begeleiding bij een loopbaancoach.

Ook dit wijzigt vanaf 1 januari 2020. De tweede loopbaancheque die je bestelt geeft maar recht op 3u loopbaanbegeleiding. De prijzen voor een loopbaancheque blijven gelijk, €40.

– Heb jij al een eerste loopbaancheque aangevraagd en is jouw traject afgelopen?
– Wil je nog een tweede traject opstarten en daarbij nog genieten van 4u begeleiding in plaats van 3u begeleiding?
– Vraag dan nog voor 31 december 2019 jouw tweede loopbaancheque aan, zo geniet je nog van 4u begeleiding voor €40. Een loopbaancheque kan je hier aanvragen.

Wil je graag nog eens alle voorwaarden voor loopbaanbegeleiding nalezen? Die kan je hier vinden.

 

Loopbaanbegeleiding nodig?

Via loopbaanbegeleiding met loopbaancheques betaal je slechts €40 voor 4 of 3 uur coaching.
Vind hier een loopbaanbegeleider in jouw buurt.

Locaties Loopbaanbegeleiding