Summer School van 22 t.e.m. 27 juli 2024

BLOG

FEEDBACK VRAGEN

Feedback vragen

Iedereen heeft een mening over jou! De reden dat sommige mensen jouw vrienden zijn en anderen niet, dat sommige collega’s met je praten en anderen niet, hangt allemaal samen met het beeld dat zij hebben van jou; en omgekeerd. Je kan er wel van schrikken wanneer je hoort wat anderen eigenlijk van je denken!

Daar hoef je niet kwaad om te zijn. De informatie die mensen over jou hebben is vaak ontstellend klein, en die gebruiken ze om parallellen te trekken met de dingen die ze al kennen om de leemtes in te vullen. Iemands beeld van jou, zelfs al kent deze persoon jou goed, is meer leemte dan kennis.

Je zou kunnen zeggen dat het dan niet nuttig is om feedback te vragen van anderen: wat weten zij eigenlijk over jou?! En dit is waar: iemands feedback kan zelden de diepere waarheid achter jouw gedragingen in rekening nemen. Maar wacht even!

Vaak zien mensen dingen die jij zelf niet ziet. Wat je zelfs voor jezelf verstopt, is maar al te duidelijk voor anderen. Wat je irriteert in andere mensen, is iets waar je vaak zelf nog niet mee klaar bent. En in die zin zijn andere mensen onontbeerlijk voor je ontwikkeling. Eigenlijk zou het uitwisselen van feedback een goede gewoonte zijn tussen mensen, en vaak doen we het nog te weinig of kroppen we het op tot het een hete bal negativiteit wordt die moeilijk te slikken is.

Dus jouw opdracht voor deze maand: vraag vijf mensen om feedback over jezelf! Dat kan zijn over je werk, over je communicatie, over je uitstraling… bij je partner, familie, vrienden, collega’s of zelfs vreemden! Vergeet het niet op te schrijven – je kan hier later op terugkijken en een eventuele evolutie vaststellen.

En deel twee: geef spontane feedback! Enkele tips:

  • Hou het positief
    Je hoeft mensen niet noodzakelijk op hun fouten te wijzen. Werk met complimenten en mogelijkheden tot verbetering.
  • Spreek over je eigen ervaring
    Niet veralgemenen, het is en blijft jouw interpretatie!
  • Meen het
    Wees liever een confronterend en oprecht dan de schijnheilige uit te hangen en mensen valse complimenten met dubbele bodems te geven. Dat eerste is ook feedback voor jezelf: durf je het aan eerlijk te zijn met mensen? En slaag je erin om positief te blijven wanneer mensen het moeilijk hebben met je feedback?

Maak er een gewoonte van mensen feedback te geven op dingen die ze doen. Dat houdt in complimenten op wat ze goed doen, en onmiddellijk aangeven wanneer je denkt dat iets anders kan. Wat hier ook belangrijk is, is een balans tussen altijd commentaar hebben op een persoon en een lopend gesprek starten met iemand over zichzelf. Dat tweede is goud waard! Het verschil ligt in de oprechtheid waarmee je communiceert en je engagement om de realiteit van de ander te ontdekken en je eigen beeld aan te scherpen.