Summer School van 22 t.e.m. 27 juli 2024

BLOG

DE KRACHT VAN PROCEDURES IN JOUW LEVEN

De Kracht van Procedures in jouw Leven

We zijn de laatste tijd grote fan van procedures. Procedures, of rituelen, zijn gewoontes rond de volgorde waarin of tijdstippen waarop we dingen aanpakken. Wat doe je eerst, wat daarna?

Waarom zijn we daardoor zo begeesterd? Het maakt je in eerste instantie al efficiënter. Daarnaast creëren procedures rust en ruimte in je hoofd. En ze vormen, vreemd genoeg, een kanaal voor inspiratie en creativiteit.

Een voorbeeld. Wie ’s morgens een glas lauw water met citroen drinkt (fantastische gewoonte voor het op gang brengen van je ‘systeem’), wacht daarna best nog 10-15 minuten met eten. Een mooie procedure kan dan zijn: eerst citroenwater drinken, dan douchen en aankleden, dan ontbijten. Neem je eerst een douche en dan pas citroenwater, moet je ofwel 15 minuten wachten (wie heeft die tijd ’s morgens?) of toch al eten, wat het nut van het citroenwater drastisch vermindert.

Een ander, krachtig voorbeeld is het gebruiken van onze ochtendlijke creativiteit. Na het slapen hebben we doorgaans een helderder hoofd, en hebben we meer concentratie. Als we echter onmiddellijk ons hoofd vol beginnen proppen met mails, krant, berichtjes… is die helderheid en concentratie al snel weg.

Wat als je nu eens je dag begon met een half uur proactief werk? Proactief werk is werk waarbij jij zelf iets maakt, bedenkt, uitwerkt. Teksten schrijven, plannen uitwerken, voorbereidend/strategisch werk… Vaak is dat het soort werk dat we graag zouden doen ‘wanneer we eens tijd hebben’. Door elke dag te beginnen met pakweg een half uur (niet meer, niet minder) van dat soort activiteit, zet je al een eerste stap om dat consistent gedaan te krijgen. En beeld je even de bevrediging in die dat geeft voor de rest van de dag!

Nog een handige procedure voor als je merkt dat je versnipperd bent en niks gedaan krijgt. Stel een timer in op 15 tot 25 minuten (afhankelijk van hoe vaak je dat doet). Bereid je voor om absoluut niet onderbroken te worden. Sluit je deur, mail, telefoon… af. Ga naar het toilet, neem koffie/thee bij de hand. En werk dan die 15 tot 25 minuten ononderbroken aan één ding. Laat je door niks afleiden.
> Denk even na over jouw manier van doen thuis of op het werk. Welke activiteit zou je efficiënter kunnen maken door de volgorde of het tijdstip anders aan te pakken?

Wordt een leven vol procedures dan niet saai? Voorgeprogrammeerd? Spontaniteit weg? Mogelijks, als je alles in procedures giet. Van hoe je mensen begroet over wat je elke dag eet tot hoe je aan seks doet. Dan wordt het misschien wat mechanisch… Maar voor veel andere zaken maakt het net ruimte vrij om creatiever en spontaner te zijn.

Stel dat je niet meer moet nadenken over wat je zal aantrekken (er zijn mensen die elke dag hetzelfde aandoen), of je nu eerst zal douchen of ontbijten, met welke taak je je werkdag zal beginnen. Dan heb je al de energie die normaal in die beslissing zou kruipen, vrij om andere zaken te doen.

Bijna alle artiesten, die toch bekend staan om hun creatieve werk, hebben en hadden vaste procedures. Velen zijn daar zelfs bijna obsessief in. Ze hebben rituelen, vaste dagelijkse procedures die door hen als heilig werden beschouwd. Waarom? Het zijn net die procedures die ervoor zorgen dat ze productief blijven, en dat hun creativiteit kan blijven stromen.

Bekijk maar eens deze infographic over de dagelijkse rituelen van bekende figuren:

Creative Routines

Er bestaat zelfs een boek over: Daily Rituals – How artists work van Mason Currey.

Je kan procedures zien als rotsen in een bedding. Ze verhinderen dat het water vrij stroomt, het zijn obstakels. Tegelijk zorgen ze er wel voor dat het water op bepaalde plekken sneller stroomt. Ze geven vorm aan de stroom, en de stroom wordt op die plekken krachtiger.

Doe eens de volgende opdracht:

Teken iets, om het even wat.

Komt er iets? Volledige vrijheid leidt vaak tot verlamming, bij schrijvers bekend als een writer’s block, tot angst voor het witte blad. Uit de leegte, de willekeur iets kiezen vraagt moed.

Andere opdracht: teken iets met bomen.

Veel kans dat je creativiteit onmiddellijk begint te stromen, en dat je ideeën krijgt. Creativiteit stroomt bij de meeste mensen gemakkelijker wanneer hij in een kader tewerkgesteld wordt. Je hoeft niet meer te kiezen en kan gewoon aan het werk. Zo werken procedures: ze maken je hoofd vrij om je te focussen op zaken die werkelijk belangrijk zijn.