Hoe zou jij het doen voor de camera?

Beste [VOORNAAM],

Er is een verschil tussen wat wij denken te doen, en wat we werkelijk doen. Tussen wat we denken te kunnen, en wat we werkelijk kunnen. Tussen wie we denken te zijn, en wie we werkelijk zijn. Om het in één woord te proberen omschrijven: tussen Mind en Body.

Wanneer we bijvoorbeeld een stuntelig interview op TV zien waarbij iemand over zijn woorden valt, beelden we ons vaak in dat wij beter zouden reageren. Dat we ons niet zo zouden laten meeslepen door het moment.

Maar mocht zoiets in ons leven gebeuren, hoe zouden we dan écht reageren? Vaak zijn we een stuk minder koelbloedig en kundig dan we ons voorstelden. Met de camera in ons gezicht overvalt de intensiteit van het moment ons, en we staan met onze mond vol tanden. Om dan achteraf te denken: "Had ik het maar anders gedaan, wat bezielde me?!"

Wat je bezielde, is de reactie van je lichaam die je hoofd overspoelt op dat moment. Je emotie neemt over en je verliest je klaarheid en rust. Hoe groter de druk, hoe moeilijker het wordt.

Hoe pak je dat nu aan? Je kan je hoofd trainen tot het een ons weegt, maar de echte oefening wacht in de realiteit. Je werkelijke maat wordt genomen op spannende momenten, niet tijdens de oefening. Een atleet die op training een records neerzet maar op wedstrijd dichtklapt, breekt spijtig genoeg geen records. Hoe goed hij in zijn hoofd ook is.

Zo zien we tijdens onze opleidingen ook mensen die liever praten over de oefeningen, dan ze werkelijk te doen. Daardoor missen ze de kans om zich de vaardigheid eigen te maken waarrond de oefening draait.

Het is comfortabeler om erover te praten, en het geeft een gevoel van begrijpen en zelfs beheersen. Maar de werkelijke beheersing van een vaardigheid krijg je enkel door je doorheen die momenten van verwarring en overspoeling te worstelen.

Koelbloedigheid onder druk ontwikkel je door veel onder druk te staan. Toppers in alle velden voelen evenveel zenuwen als ons, maar hebben mechanismen ontwikkeld om er beter mee om te gaan. Zo zie je dat sommige atleten tussen Olympische spelen door minimale vooruitgang boeken in hun fysiek en/of tijden; en toch staan ze er steviger en presteren ze beter. Iemand die bekend wordt geeft na een jaar al stukken betere interviews dan in het begin. Ze hebben manieren ontwikkeld om zelfs onder de blikken van duizenden toeschouwers, ontspannen en helder te blijven.

Velen onder ons doen eigenlijk ook aan een vorm van topsport. De belasting op alle vlakken die we onszelf opleggen is enorm. Succesvol op het werk, gelukkig in onze relaties, gezond en fit, financieel slim... Om dat allemaal te bereiken moeten we constant doorwerken, omgaan met impulsen van buitenaf en met de druk die we onszelf opleggen.

Waar een atleet deze belasting bewust benadert, houden velen er geen rekening mee, negeren ze of worden erdoor verrast. We onderschatten de intensiteit van zaken en proberen ze op voorhand met ons hoofd te controleren met uitleg en regeltjes, eerder dan ons lichaam te trainen rustig en helder te blijven in het moment zelf.

Daarin ligt voor ons een sleutel in het omgaan met stress en overbelasting. Als je niet van plan bent te minderen, benader het dan tenminste als een topsporter. In volle rekenschap van de hoeveelheid prikkels die op je afkomt, met een vergevingsgezinde houding die op groei en constante verbetering gericht is.

En je weet: mocht het moeilijk worden, we zijn er om je te steunen.

Met warme groeten,

Het YourCoach Team

YourCoach Café op donderdag 22 oktober 2015

Vorige maand ontvingen we Virginie Van Hecke, die les kwam geven over Pilates. We leerden de achtergrond van deze bewegingsleer en ervaarden aan den lijve de precieze bewegingen waaruit het bestaat.

  Lees hier het verslag

Donderdag 22 oktober: Els Cornelis over 'Zelfbewustzijn en Voeding'

Els CornelisGezonde voedingsgewoontes zijn meer dan ooit noodzakelijk om ons staande te houden in een hectische maatschappij en om tal van stressgerelateerde ziektebeelden te voorkomen. Op donderdagavond 22 oktober komt Els Cornelis ons de orthomoleculaire visie op voeding uit de doeken doen.

  Schrijf je hier in

Intervisie: Oefen jouw coaching skills

Coaching is niet enkel een transformerende en persoonlijke reis, waarop je als mens grondig verandert. Het is ook een vaardigheid, waarbij je bepaalde technieken moet inoefenen tot ze onbewust bekwaam worden: tot je ze beheerst zonder nadenken. Van beginner tot gevorderde, er is altijd nog iets bij te schaven of te leren.

Op de intervisies komen huidige en oud-cursisten van YourCoach samen om te oefenen. Wij geven formats mee, en jij kan zelf je vragen meebrengen. Een hele middag kan je praktisch aan de slag, maak je demo's mee en krijg je feedback.

Een onmisbare ervaring voor iedere coach!

Duur: 1 middag, telkens van 13u tot 17u
Deelname: €10. Verplicht inschrijven via het formulier
Locatie: Loft 26

Data 2015-2016:

 • Donderdagmiddag 29 oktober 2015
 • Vrijdagmiddag 20 november 2015
 • Dinsdagmiddag 8 december 2015
 • Woensdagmiddag 17 februari 2016
 • Vrijdagmiddag 18 maart 2016
 • Woensdagmiddag 13 april 2016
 • Dinsdagmiddag 17 mei 2016
 • Dinsdagmiddag 7 juni 2016

  Online inschrijven

Winter Editie Opendeurdag op 16 januari 2016

De opendeurdag van 26 september was een groot succes. Meer dan 120 mensen woonden de dag bij en genoten van workshops, coachings en ontmoetingen.

  Bekijk het album op Facebook

We organiseren nog een Winter Editie, op 16 januari. Het thema van deze editie is "Doelen en Voornemens". De opzet blijft hetzelfde: een hele dag interactieve workshops en speed coachings. Kans om onze werkwijze te ervaren, en ons team beter te leren kennen.

  Winter Editie op zaterdag 16 januari 2016

Masterclass Verlieskunde in Coaching
Masterclass Verlieskunde in Coaching

Na haar beklijvende workshop op YourCoach Café op 23 april, nodigden we Patricia Wouters uit om begin 2016 een driedaagse Masterclass Verlieskunde in Coaching bij ons te komen geven. De training ontvouwt het brede spectrum van verlies. Als coach leer je omgaan met verlies en rouw, bij jezelf en in je sessies.

 • Je leert het verlies op waarde te schatten, een coping-supportanalyse te maken om zo hulp op maat te kunnen bieden.
 • Je krijgt inzicht in verlies en verwerkingsprocessen aan de hand van een driedimensioneel model.
 • Je maakt kennis met de multimethodische verliesbegeleiding; een basismethodiek bij levensloopverliezen.
 • Je leert je eigen kwaliteiten en mogelijkheden kennen bij het omgaan met verlies.

Praktische Info

Duur: 3 dagen, telkens van 9u30 tot 16u30.
Data: vrijdag 22 januari, vrijdag 29 januari en vrijdag 5 februari 2016.
Prijs: €995 ex BTW per deelnemer.
Plaats: Loft 26, Sint-Salvatorstraat 18/104, 9000 Gent

  Meer info over de Masterclass Verlieskunde in Coaching

VERNIEUWD: Integrale Coaching

Coachopleiding Integrale CoachingZij die opleiding bij ons volgden, weten dat we voortdurend verder werken aan ons materiaal. Wat we in de eerste editie gaven, is al niet meer wat we nu geven. We veranderen niet louter om te veranderen, maar staan wel open voor verbetering. Ook wij blijven bijleren. Input van onze cursisten en de groei van het YourCoach Team (zowel in aantal, als ieder lid persoonlijk) dragen bij aan de evolutie van het materiaal.

Daarbij horen ook nieuwe teksten, en een nieuw programma. Deze kan je nu online bewonderen!

Wat is er onder andere veranderd?

De opleiding wordt nog meer afgestemd op de standaarden van het International Coaching Federation (ICF). Dit om – naast een nadruk op praktische vaardigheid en menselijke diepgang – ook de professionaliteit en internationale marktwaardigheid van onze coaches te verhogen.

De Professional-module is veranderd van vorm en wordt nu over 10+1 dagen (ipv 12+1 dagen) gegeven. Het materiaal uit de oude versie wordt gebundeld, en de focus komt meer te liggen op praktische coachformats op een geavanceerd niveau.

Daarnaast kunnen nu ook mensen die de Essentials nog niet volgden ook aan de Professional deelnemen. We vragen wel nog steeds een grondige voorgaande coachopleiding én coachervaring.

  Bekijk de veranderingen hier

Blogpost: De Kracht van Procedures in jouw Leven

Dankzij de kracht van procedures slaagden we er nog eens een blogpost te publiceren. Zoals de titel al verraadt is het een lofzang op procedures en waarom ze een sterke positieve impact op jouw productiviteit en leven kunnen hebben.

  Lees hier het artikel over Procedures

Over YourCoach

YourCoach is uw partner voor Coaching, Training en Branding.

We zijn gecertificeerde coaches. We begeleiden dagelijks particulieren (life coaching), professionals (loopbaanbegeleiding), leidinggevenden (business coaching) en teams (team coaching) op een concrete en integere manier naar hun doelen.

We geven training rond persoonlijke en professionele ontwikkeling. We bieden een volledige coachopleiding, leiderschapstraining en opleidingen NLP en communicatie.

We zijn daarnaast ondernemers en branding professionals. We staan onze klanten heel concreet bij in het uitbouwen van hun unieke identiteit, van elevator pitch over webdesign tot (SEO) copywriting.

www.yourcoach.be

Qfor - KMO-Portefeuille - Loopbaancheques