Zo word je stressbestendiger

Beste,

Het zal je niet ontgaan zijn dat we de laatste maanden nogal wat doen rond stress en burn-out. Niet verwonderlijk: ondanks de verhoogde aandacht lijkt het aantal mensen die er last van hebben enkel groter te worden.

Stress is een collectief fenomeen, een uiting van de versnelling in ons denken en leven. Als een hamster in een gemotoriseerd rad lopen onze levens steeds sneller, verwachten wij en anderen steeds meer, is het steeds moeilijker om jezelf oprecht 'succesvol' te noemen.

Stress werkt sluipend en de schadelijke effecten ervan blijven lang onzichtbaar. Wanneer de signalen opduiken heeft het al zo lang onderhuids gebroed en schade aangericht dat de gevolgen veelal onomkeerbaar zijn: sneller moe, verstoorde spijsvertering, verlaagde weerstand, blijvend gevoelig.

Daarom ook het ongelofelijke belang van preventie. In eerste instantie via persoonlijke stress- en energiehygiëne. Hoeveel stress sleep jij dagelijks mee? Hoeveel energie verlies je aan zaken die te vermijden zijn?

Een aantal zienswijzen om je op weg te helpen:

Ten eerste is een goed begrip van je omgeving onontbeerlijk. Besef je wel hoeveel stress er in jouw omgeving omgaat, hoeveel daarvan jij meedraagt? We nemen allemaal vrijwillig en grotendeels onbewust deel aan overprikkel(en)d gedrag.

Vaak wijten we dit aan onszelf: ik moet sterker zijn, mijn grenzen stellen, efficiënter werken, stoppen met klagen. Maar we zijn door onze trouw aan de groep gebonden om het gedrag blijven herhalen. Als iedereen op je werk overuren doet, 's avonds mails leest, een hoge werklast op zich neemt – kortom de gemeenschappelijke lat hoog legt – vraagt het moed om dat niet te doen. We blijven kuddedieren.

Dat veroorzaakt weerstand die niet nuttig is. We proberen onszelf te controleren door erover te piekeren, nog harder te werken of kwaad te zijn, maar dat verandert zelden iets aan de zaak. De verwachtingen blijven wat ze zijn, en wij blijven (proberen) eraan tegemoet te komen.

Dus, stap één: word je bewust van de onvermijdelijke stressoren in je omgeving en erken in alle bescheidenheid hun invloed en jouw keuze – in naam van jouw behoren tot de groep, afdeling, organisatie - om eraan deel te nemen.

Een andere zaak is hoe stresserend wijzelf eigenlijk zijn voor onze omgeving. Durf jij wel eens je slechte humeur uitwerken, veel van iemand vragen, iemand opjagen? Onderzoek wijst uit dat het uitwerken van je stress op een ander verlichtend werkt - super! En dat hoe lager je op de ladder staat, hoe meer van andermans jij vangt. Dat is minder: ergens onderaan de ladder verzamelt al die rommel zich, en zoekt zich een uitweg.

Eén van de belangrijkste elementen bij het verminderen van stress is langs de ene kant het niet meer door te schuiven. Belast de anderen wat minder met jouw eigen kwelgeesten.

Langs de andere kant is het waardevol manieren te ontwikkelen om andermans of eigen stress te leren neutraliseren zonder ze door te geven. Want ook jij zal wel eens aan het ontvangende eind van een lading kregeligheid komen te staan. Stress is een lading prikkels, die een spanning veroorzaakt te vergelijken met elektriciteit. Wie deze leert ontladen, kan zich met recht een bliksemafleider noemen.

Veel succes, en we zijn er graag voor je wanneer het even moelijker gaat.

Met warme groeten,

Benjamin en Tom

Ps. Vergeet niet ons te volgen op Twitter, te liken op Facebook en te abonneren op de blog.

Benjamin op de radio

Loopbaanbegeleiding GentOnlangs werd Benjamin uitgenodigd om op MNM te komen spreken als loopbaancoach. Dit tijdens het programma 'Het grootste arbeidsbureau van Vlaanderen', dat opgenomen werd op de 13e verdieping van de VDAB in Brussel. Heb jij ook een carrièreboost nodig? Voor ons is jobcoaching iets waaraan je zelf werkt. Wij dagen je uit en laten je nieuwe invalshoeken ervaren, waardoor jij de architect wordt van je eigen werk en leven. YourCoach is een erkende jobcoach bij de Vlaamse Overheid. Je kan dus ook bij ons terecht met loopbaancheques.

  Meer info over onze loopbaanbegeleiding

YourCoach Café op donderdag 19 maart

Vorige maand kwam Christine Wittoeck spreken over onze verstoorde omgang met het digitale, en het inzetten van een 'Digital Detox'. Ze gaf waardevolle inzichten mee over hoe we bijna allemaal last hebben van digitale onrust. Daarna kregen we tips op verschillende gebieden over hoe we in plaats daarvan digitale rust kunnen bereiken.

  Lees hier het verslag

Donderdag 19 maart: Laurence Verwee met 'Je boek als springplank naar succes'

Laurence VerweeDuizenden mensen dromen van een eigen boek. Bij ondernemers en coaches des te meer: zij hebben een eigen visie of verhaal die ze terecht uniek vinden en die ze willen nalaten. Toch slagen weinigen erin een non-fictie boek uit te brengen.

In deze praktische workshop leer je hoe een boek te combineren met je bedrijf zodat je boek een hefboom wordt naar 'meer'. Laurence gebruikt hiervoor de drietrapsraket: een 3-stappenplan. De combinatie van die drie stappen leidt tot echt resultaat. Samengevat: Book + branding + upsell = booming business!

Laurence Verwee is de oprichtster van Yin Books (2005) en The Power of Books (2014). Ze specialiseert zich in het uitgeven van boeken voor ondernemers en coaches. Ze geeft al meer dan 25 jaar communicatie-advies aan bedrijven, schreef voor talrijke publicaties en werkte mee aan een honderdtal boeken.

  Schrijf je hier in voor YourCoach Café

NIEUW! Oefenen en Netwerken bij YourCoach

We merken dat er na de opleidingen of coachtrajecten vaak nood is om nog eens samen te komen, uit te wisselen, gelijkgestemden te ontmoeten. Na de opleiding valt het vaak stil, en wordt de reis die we samen beleefd hebben een herinnering. Deel van de integratie van het materiaal is te kunnen oefenen, en verder te ontwikkelen.

Ook zien we dat groepen er vaak moelijk in slagen om samen te komen tijdens de opleiding zelf. Daarom willen we vaste momenten bieden, als onderdeel van ons aanbod. Deze momenten blijven dan ook na de opleidingen toegankelijk.

Daarom organiseren we vanaf nu maandelijks oefen- en intervisiemiddagen voor iedereen die ooit opleiding bij ons volgde, of die momenteel bij ons een opleiding volgt. Men kan eigen cases inbrengen, een techniek oefenen, zich laten coachen feedback ontvangen... Een middag vol leuke uitwisselingen en opfrissing van je coaching skills.

Data voorjaar 2015:

Maandagmiddag 20 april
Vrijdagmiddag 22 mei
Donderdagmiddag 25 juni

  Lees meer en schrijf je nu in

Dat is trouwens niet het enige nieuwe aan onze Community-werking. Neem eens een kijkje, wie weet zit er iets voor jou tussen:

  Meer info over de YourCoach community

Volg vanaf 23 april de Integrale Coaching Essentials

Integrale Coaching EssentialsDe Integrale Coaching is onze basisopleiding. Niet enkel om coach te worden, maar algemeen voor het leven. We reiken coachende attitudes aan die als levenswijsheid kunnen dienen. dagen je uit naar jezelf te kijken, en daardoor anders met anderen om te gaan.

Onze aanpak is een unieke mix van klassieke coachknallers en verrassende manieren om rechtstreeks informatie uit ons onderbewuste naar boven te halen. Eén van de grote uitdagingen van gesprekken die enkel in het weten en het gesprek blijven hangen.

In een Integraal coachgesprek ontstaat een natuurlijke, moeiteloze manier uitwisseling die beklijft, verrast en versterkt - en die niet als ‘coachen’ aanvoelt. Het is dan ook bruikbaar in alle contexten en sectoren.

Zowel beginnende als ervaren coaches vinden hier nieuwe zaken én verdieping van het gekende. Het is het vertrekpunt voor al onze coachopleidingen, en wat ons betreft een onmisbare zesdaagse voor iedereen die met persoonlijke ontwikkeling bezig is.

De volgende reeks start op woensdag 23 april en loopt over 6 woensdagen.

  Bekijk hier de data en schrijf je in

Enkele getuigenissen:

"Een frisse kijk op coaching. Verrassende invalshoeken. Aangenaam kader en sfeer. Uitstekende kansen en tools tot zelfontplooiing."

"Alleen al voor je eigen zelfontplooiing zou iedereen dit eenmalig moeten volgen. Soms heel confronterend maar o-zo verrijkend als je er open voor staat."

"Zeer competente coaches, integrale zorg voor persoonlijke processen tijdens de opleiding. Methodieken zeer bruikbaar, zeer goede balans tussen de werkvormen en gepaste gedoseerde interactiviteit."

"Dank en felicitaties voor jullie manier van werken. Het is bijzonder hoe in deze cursus echt 'alles' zit (integraal, dus). Een vrijbrief om ons in ons werk nog 'vrijer' te voelen. Mijn hoed af voor jullie moed om deze ongewone combinatie in de wereld te zetten, jullie innerlijke waarheid te leven. Mooie, vruchtbare, eigenzinnigheid...! Oh ja, and by the way ... merci om mijn leven te veranderen!"

"Deze opleiding heeft mij de handvaten gegeven die ik nodig had om vol zelfvertrouwen zelf aan de slag te gaan. Deze opleiding richt zich dan ook niet enkel op 'Kennis', maar ook op 'Kunde'. Ik was dan ook vanaf het begin geboeid en ben dat tot de laatste dag gebleven."

"Een opleiding 'niet uit de boekskes': stevig, soms pittig, met de nodige mix van ernst en luchtigheid. Sterk gebracht, nooit saai, heeft een persoonlijk groeiproces op gang gebracht. Een opleiding die getuigt van ervaring en authenticiteit."

  Lees hier meer getuigenissen over onze coachopleiding

Over YourCoach

YourCoach is uw partner voor Coaching, Training en Branding.

We zijn gecertificeerde coaches. We begeleiden dagelijks particulieren (life coaching), professionals (loopbaanbegeleiding), leidinggevenden (business coaching) en teams (team coaching) op een concrete en integere manier naar hun doelen.

We geven training rond persoonlijke en professionele ontwikkeling. We bieden een volledige coachopleiding, leiderschapstraining en opleidingen NLP en communicatie.

We zijn daarnaast ondernemers en branding professionals. We staan onze klanten heel concreet bij in het uitbouwen van hun unieke identiteit, van elevator pitch over webdesign tot (SEO) copywriting.

www.yourcoach.be

Qfor - KMO-Portefeuille - Loopbaancheques