YourCoach Nieuwsbrief | Februari 2010

Beste ,

Het jaar is uit de startblokken geschoten! Je hebt al een eerste idee welke richting het uitgaat – wat denk je? Als het niet helemaal is wat je wilde, gebruik dan deze nieuwsbrief om je te heroriënteren! We hebben weer een heleboel interessante dingen voor je...

Veel plezier ermee! We kijken ook uit naar jullie commentaar, suggesties... zodat ook wij kunnen bijsturen waar het beter kan.

Benjamin
Tom

Recente blogposts

Ik ben heel waardevol

Inzichten en bedenkingen na een vierdaagse NLP cursus.

  Lees meer

Vormen van meditatie

Een korte schets van de verschillende manieren waarop je kan mediteren, en wat het verschillende effect van elke aanpak is.

  Lees meer

Meditatieconcert Kristijn Touber

Verslag van een fantastische ervaring in Amsterdam op zaterdag 6 februari.

  Lees meer

Boek van de maand: Verslaafd aan liefde (Jan Geurtz)
Verslaafd aan liefde - Jan Geurtz

Deze recente publicatie (2009) beschrijft op een treffende wijze de moeilijkheden van relaties – om dan een uitweg te bieden. Geurtz' taal is scherp en treffend. Het is geen boek om in één ruk uit te lezen. Het zit zo vol met inzichten dat je het telkens na een paar bladzijden even ter zijde kan leggen om het te laten bezinken en de al dan niet toepasselijkheid ervan op je eigen leven te zien.

Ik neem er drie grote inzichten uit mee. Het eerste is dat alle verslavingen eigenlijk een vorm van zelfafwijzing zijn; je wil van een ander wat je denkt niet aan jezelf te kunnen geven. Het effect is dat je door op de verslaving in te gaan steeds verder wegdrijft van het natuurlijke gevoel van compleet zijn dat je altijd bij je hebt.

Het tweede is dat het terugkeren naar je onveranderlijke, complete kern een voortdurend commitment aan alertheid en aanvaarding inhoudt, geen eenmalige verlichting die je dan voor de rest van je leven hebt. Het is als sporten, je moet in vorm blijven. Je kan naar je kern telkens je voelt dat iets je pijn doet, dat je weerstand hebt tegen een situatie, dat je jezelf eigenlijk aan het afwijzen bent door je geluk buiten jezelf te leggen.

Door niet met de identiteit die dat je geeft te versmelten – en er ook niet van te dissociëren, bijvoorbeeld door je zogezegde zwakte te veroordelen of negatief te bekijken – krijg je de kans vanuit je hogere bewustzijn je verslaving te laten voor wat ze is, en bij jezelf te komen. Dat doe je vooral door meditatie, waar Geurtz uitgebreide en praktische tips over geeft.

Het derde inzicht is eigenlijk een handige herkadering. Geurtz zegt dat iedere pijn een signaal is dat je aan het afdrijven bent van jezelf. Eigenlijk is het een feilloos systeem. Wanneer je je geluk buiten jezelf legt, komt er angst en verslaving en dat wekt pijn op. Die pijn kunnen we gebruiken om bewuster te worden, om niet meer weg te vluchten maar de pijn terug om te zetten in energie en liefde.

Kortom, een aanrader voor iedereen die wel eens worstelt met diens relaties of andere verslavingen.

  Je kan het hier krijgen

Zelfcoaching tip van de maand: Het voordeel van het nadeel

Heb jij een slechte gewoonte waar je graag vanaf zou willen zijn, waarvan je weet dat deze je niks brengt en waar je toch mee doorgaat? Veel voorkomende voorbeelden zijn roken, snoepen, te laat komen, teveel eten, destructieve relaties aanhouden, niks kunnen wegsmijten... Je kan je afvragen waarom het in godsnaam zo moeilijk is om ermee te stoppen?

Alles wat je doet, dient een deel van jou. Dat deel van jou heeft een positieve intentie met dat gedrag. Meestal komt het neer op een vorm van veiligheid en bescherming. Een deel van jou probeert je te beschermen door dat gedrag te stellen. Zo probeert een deel van jou je wellicht te beschermen tegen verveling door een sigaret op te steken, te snoepen... of tegen verlies door het heel moelijk te maken afstand te nemen van oude spullen.

Ik spreek over een deel, omdat een ander deel van jou de ontoereikendheid van dit gedrag ziet en erdoor gefrustreerd kan raken! Niemand heeft gezegd dat je echt uit delen bestaat – de menselijke geest is zo complex dat wij zeker geen aanspraak willen maken op wetenschappelijke waarheid – maar de veronderstelling maakt wel het een en ander duidelijk. We zijn daarin pragmatisch – whatever really works.

Bekijk eens een van je vervelende gewoontes. Stel je het deel van jou voor dat verantwoordelijk is voor dat gedrag. Geef het misschien een naam, en vraag het wat hij/zij/het precies wil bereiken. Wacht op een antwoord – dit klinkt raar maar als je zonder oordeel naar dit deel kijkt zal je weten, voelen, wat diens onderliggende motivatie is.

Eens je dit weet, kan je weer een stap verder. Verwacht nu niet dat het gedrag vanzelf stopt! Doe gewoon verder, maar wordt je bewust van je onderliggende motivatie telkens de gewoonte zich herhaalt. Het is dit niet-veroordelende bewustzijn dat er uiteindelijk voor zal zorgen dat je de keuze krijgt om anders te reageren, met positieve alternatieven die dat deel de veiligheid en bescherming bieden die het nodig heeft.

Sneeuwklokje
De teamfoto's

We kregen wel eens de opmerking dat we wat meer foto's konden gebruiken op onze website. Laatst kwam een bevriende fotograaf langs en we besloten van de gelegenheid gebruik te maken om een sessie te doen voor onze teamfoto's. Het had gesneeuwd en de zon scheen - echt een perfecte gelegenheid.

  Bekijk het resultaat hier en hier

Website van de maand: OUR
OUR

We mochten de website maken van het veelbelovende jonge researchagentschap Office for Urban Reporting VZW. OUR onderzoekt en communiceert over 21e eeuwse urbanisatie. De VZW bestaat uit een netwerk van geschiedkundigen, journalisten, nieuwsgierige mensen en stadsliefhebbers. OUR rapporteert in eerste instantie over Brussel, en bij uitbreiding over steden over de hele wereld. De focus ligt op 'une tranche de vie' – levensechte portretten door een combinatie van diepgravende journalistiek en poëtische presentatie, balancerend tussen sociologie en drama.

Check zeker eens hun boek over de oorsprong en levenswijze van Portugese gemeenschap in Brussel, die verrassend genoeg 25.000 mensen telt.

  Bekijk hier de website

Over YourCoach

YourCoach biedt een combinatie van soft en hard skills om zijn klanten te begeleiden en te ondersteunen in het bereiken van hun doelen.

We zijn gecertificeerde coaches die personen en teams doelgericht naar meer communicatie en harmonie begeleiden.

Daarnaast geven we ook training over een breed gamma onderwerpen, gaande van internet praktijk over website ontwerp tot communicatie en sociale vaardigheden.

Tenslotte zijn we marketing en communicatie professionals. We staan u bij in het uitbouwen van uw unieke identiteit, van concept tot uitvoering.

We bieden een totaalvisie. Méér dan enkel coaching, training of marketing en communicatie. We combineren de drie om u op alle vlakken te begeleiden naar succes.

www.yourcoach.be