Cursus coachend leiderschap

Motiveren en delegeren in vol vertrouwen

Leiding geven is een waardevolle verantwoordelijkheid, maar het heeft ook zijn uitdagingen! Als manager, afdelingshoofd of verantwoordelijke moet u anderen in beweging zien te krijgen en staat u in voor de resultaten, liefst zonder voortdurend te moeten controleren.

Coachend leiderschap is een stijl van leidinggeven die erop gericht is vanuit een gezamenlijke verantwoordelijkheid de prestaties van individuen, teams en de organisatie als geheel te verbeteren en het plezier in het werk te vergroten. Managers en medewerkers worden partners op de werkplek, met ieder hun eigen specifieke bijdrage aan het geheel.

Coachend leiderschap bestaat uit twee cruciale vaardigheden, zijnde empathie en een begrensde behulpzaamheid. Empathie of emotionele intelligentie betekent dat iemand interesse heeft in mensen en aanvoelt wat er speelt bij mensen. Bij coachend leiderschap kan men de ander ook bijstaan zonder diens taken over te nemen met een begrensde behulpzaamheid. Men helpt de ander niet, men helpt hem zichzelf te helpen.

Dit alles lukt natuurlijk alleen als de ander daartoe bereid is. Iedereen is tenslotte zijn eigen leider, niemand kan verantwoordelijkheid afschuiven. Daarom weet de coachend leider steun te krijgen voor diens manier van leiding geven door sterk in diens schoenen te staan, en de principes van coachend leiderschap meer en meer te belichamen.

Programma cursus coachend leidershap

Tijdens de opleiding coachend leidinggeven leert u een effectieve leidersrol opnemen, vertrouwen te geven en terug te krijgen. U leert problemen als opportuniteiten te zien en van elke dialoog een constructieve te maken. Werk een sterke visie uit, inspireer anderen en bouw stevige relaties op!

 • Wat is coaching?
 • Wat is leidinggeven?
 • Welke zijn de vormen van coachend leidinggeven?
 • Praktische technieken
  • Maïeutiek, de kunst van het vragen stellen
  • Fair Witness, of hoe actief te luisteren
  • Feedback – het DESC model
  • Constructieve dialoog volgens het GROW model

Cursus coachend leiderschap volgen of organiseren?

YourCoach organiseert in samenwerking met Natural Leadership tweedaagse opleidingen in het Gentse. Bekijk hier onze agenda voor meer details.

We kunnen de cursus coachend leiderschap ook op aanvraag organiseren, bij u of op een locatie naar keuze. Contacteer ons voor meer informatie en/of een vrijblijvende offerte.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in op de maandelijkse YourCoach nieuwsbrief.

Help ons groeien

Elke Share of Like telt!