Zelfcoaching Gids – Coach jezelf naar meer succes en geluk

Coaching wordt steeds populairder in Vlaanderen, getuige waarvan het recent opgestart coachingportaal CoachInfo. Dat betekent dat ook steeds meer mensen het nut ervan inzien om hun struikelblokken actief aan te pakken.

Daarmee is het fatalisme definitief uitgebannen en vervangen door een gezonde mate van maakbaarheid: mits enige inspanning en bereidwilligheid kan ook jij verandering brengen in je omstandigheden. Wat meer is: je kan het zelf!

Zelfcoaching lukt echter niet zomaar. Je moet een aantal principes in acht nemen om kans op slagen te hebben. We helpen je daar graag mee verder. De volgende reeks artikelen gaat over zelfcoaching evenals de principes en technieken waarlangs je meer zelfvertrouwen, liefde en betere resultaten op alle vlakken kan realiseren.

Zelf-coaching

Zelfcoaching – Primaire Principes

We maken in onze coachings en trainings altijd een onderscheid tussen technieken, en de principes die erachter zitten. Dit omdat een techniek nooit het hele principe kan vervangen. Affirmaties bijvoorbeeld zijn een prachtige techniek, maar als je ze verkeerd formuleert of toepast kunnen ze nutteloos of zelfs destructief worden.

Vandaar dat we eerst de principes van zelfcoaching uitleggen, en dan pas de technieken. De principes vind je in de komende vier artikelen, en ze luiden als volgt:

De Gouden Regel van Zelfcoaching: Discipline

Alles wat je wil bereiken, hangt vast aan een vorm van constante beweging. Wil je bijvoorbeeld stoppen met roken, dan moet je consistent het roken laten. Consequentie en doorzetting in planning en uitvoering zijn de basisprincipes van zelfcoaching.

Het is ook via discipline dat je je zelfrespect kan opbouwen: pas wanneer je consistent bepaalde gedragingen stelt, kan je op jezelf vertrouwen. En dan wordt er vanalles mogelijk.

Lees het artikel over Zelfcoaching via discipline

Zelfcoaching

Zelfcoaching Principe 2: Pak het bij de bron aan

Wanneer je aan zelfcoaching doet, is het nuttig je bewust te zijn van onderliggende patronen. Maar al te vaak pakken we symptomen aan, die niet echt een oplossing zijn. Het onderliggende manifesteert zich dan gewoon anders, dus het loont om te onderzoeken wat werkelijk onder je doelen en gedragingen ligt en daaraan te werken.

Lees ook het artikel over Zelfcoaching door de bron aan te pakken

Zelfcoaching Principe 3: Het is meer dan weten

Zelfcoaching is niet gezellig in de zetel een boekje lezen, het is iets doén. Je moet in beweging komen, en stappen zetten. Veel mensen weten perfect wat er scheelt en wat ze zouden moeten doen, maar komen niet in beweging. Wat zit hierachter, en wat kan je eraan doen?

Meer hierover in het artikel Zelfcoaching is meer dan weten (artikel verschijnt op 14 juni)

Zelfcoaching Principe 4: Kan je het meten?

Meetbaarheid is de grote achillespees van de zelfcoaching. Ons welzijn is namelijk moeilijk te meten: het is een onvatbaar gevoel dat ons wel eens durft bedriegen. Ook materiële maatstaven zijn vaak niet toereikend om onze innerlijke staat te peilen. Hoe kan je dan weten of je werkelijk in de juiste richting aan het evolueren bent?

Meer hierover in het artikel Zelfcoaching moet meetbaar zijn.

Zelfcoaching Gids

Wil je jezelf coachen? Schrijf je dan hier in om vanaf nu wekelijks onze tips en artikelen rechtstreeks in je mailbox te krijgen.

Word zelf coach!

Dit en andere dingen kan je leren op onze coachopleiding, die we in samenwerking met Centrum Open Mind organiseren.

Tags: , , , ,

2 Responses to “Zelfcoaching Gids – Coach jezelf naar meer succes en geluk”

  1. […] Zelfcoaching Gids: Coach jezelf naar meer succes en geluk […]

  2. […] reacties Zelfcoaching Gids | Leer jezelf coachen | YourCoach op Zelfcoaching Gids – Hoe meet je persoonlijke ontwikkeling?Zelfcoaching Gids | […]

Leave a Reply