Summer School van 22 t.e.m. 27 juli 2024

VERSLAG YOURCOACH CAFÉ

THEA BOMBEEK MET 'HOE OVERLEEF IK MIJN COLLEGA'S. TOOLS VOOR ZELFVERTROUWEN OP HET WERK'

Thea Bombeek met ‘Hoe overleef ik mijn collega’s. Tools voor zelfvertrouwen op het werk’

Verslag van het YourCoach Café op donderdag 22 november 2018 met Thea Bombeek over ‘Hoe overleef ik mijn collega’s: tools voor zelfvertrouwen op het werk’.

Tijdens het Yourcoach Café afgelopen donderdag 22 november 2018 mochten wij collega Thea Bombeek van Winner Resources ontvangen. Zij bracht een interactieve workshop rond: ‘Hoe overleef ik mijn collega’s? Tools voor zelfvertrouwen op het werk.’

Opnieuw een thema dat heel wat mensen samenbracht tijdens het YourCoach Café.

Het verhaal van de schorpioen en de schildpad

Thea start de workshop met het verhaal over de schorpioen en de schildpad:

Er was eens een schorpioen die naar de overkant van de rivier wilde. Hij kon niet zwemmen, maar dat zou hij nooit of te nimmer toegeven. Op een ochtend vroeg hij aan een schildpad of hij op haar rug mee mocht naar de overkant van de rivier. ‘Dat denk ik niet’, zei de schildpad. ‘Ik ken jou, jij bent een venijnig baasje en ik heb geen zin in een steek van je giftige angel. Dat overleef ik niet.’ ‘

Ik zal je niet steken’, sprak de schorpioen met zoetgevooisde stem. ‘Als ik je steek, verdrinken we beiden. Dat zou ik mezelf toch nooit aandoen. Nee, wees gerust, ik zal je heus niet steken.’ ‘De schorpioen heeft een punt’, dacht de schildpad. Ze liet de schorpioen op haar rug klimmen. De schildpad liet zich met de schorpioen op haar rug in het water zakken en begon te zwemmen. Ze waren nog niet halverwege toen zij een scherpe steek in haar nek voelde. De schorpioen had haar toch gestoken. ‘Waarom doe je dat nu?’, vroeg de schildpad, die haar kracht al uit haar poten voelde wegvloeien. ‘Het is sterker dan mezelf. Ik kan niet anders’, zei de schorpioen, terwijl ze samen langzaam onder water verdwenen.

Wat maakt dat de schildpad tegen zijn intuïtie ingaat en de schorpioen toch op zijn rug meeneemt?

Wanneer we de vergelijking maken met het werk dan herken je deze situatie misschien wel: het is vrijdagavond. Je staat op het punt om naar huis te gaan. Je baas komt binnen met het dringende verzoek om nog een opdracht af te werken. Je wil graag neen zeggen. Je geeft enkele redenen waarom je niet kan maar je baas is heel overtuigend en misschien zelfs dreigend. Uiteindelijk zeg je toch ‘ja’ en kruip je opnieuw achter je bureau.

Wat maakt dat je tegen je eigen wil ingaat en toch ‘ja’ zegt?

En vooral: wat voor mensen slagen er telkens weer in jou dat te laten doen? Wie zijn die schorpioenen?

Hoe herken je een collega met schorpioengedrag?

Bedrijfsschorpioenen zijn er overal. Het zijn bazen, collega’s of medewerkers die door hun destructief functioneren jouw zelfvertrouwen ondermijnen. Thea geeft enkele kenmerken mee van deze personen: ze zijn manipulatief, hebben grootheidswaanzin, een gebrek aan empathie en beschikken niet over de mogelijkheid tot zelfreflectie.

Wanneer je met een dergelijke persoon geconfronteerd wordt dan bestaat de kans dat je, zonder dat je het beseft, je intuïtie negeert en op een negatieve manier beïnvloed wordt: je wordt een schildpad. Dat zet een neerwaartse spiraal in beweging, en die doorbreken is niet altijd gemakkelijk.

Ben jij een persoon met schildpadgedrag?

Enkele kenmerken van personen met schildpadgedrag: zeer getalenteerd en competent, grote verantwoordelijkheidszin en rechtvaardigheidsgevoel, moeilijk ‘neen’ kunnen zeggen. Die competentheid houdt een bedreiging in voor de personen met schorpioengedrag, omdat zij steeds de beste willen zijn.

Wat maakt nu dat personen met schildpadgedrag hun intuïtie niet durven volgen en geen ‘neen’ durven zeggen aan mensen met schorpioengedrag? Volgens Thea hangt dat af van je mate van zelfvertrouwen. Durf jij vertrouwen op je innerlijk referentiekader, dat je al dan niet met je opvoeding hebt meegekregen? Kenmerkend voor personen met schildpadgedrag is dat zij eerder afhankelijk zijn van de erkenning van anderen, en dat hun eigen intern referentiekader makkelijker opzij wordt gezet.

Hoe kan je de situatie transformeren?

  1. Bewust worden van de situatie.
    Alleen wanneer jij je bewust wordt van de situatie kan je iets veranderen. Dit betekent vaak geen excuses meer zoeken om de situatie te rechtvaardigen.
  2. Accepteer
    Aanvaard dat de situatie op dit moment zo is en dat je nu nog niet weerbaar bent tegen het schorpioengedrag. Hier gaat het voornamelijk om de aanvaarding dat je machteloos staat tegenover die persoon of situatie. Kom je angst onder ogen.
    Wanneer je geen ‘neen’ kon zeggen, dan is het vaak een eerste reflex zijn om jezelf op je kop te geven. We voelen ons schuldig tegenover onszelf. Een schuldgevoel is volgens Thea geen gevoel maar wel een creatie van ons verstand. Het is een creatie om te verantwoorden waarom we onszelf mogen neerhalen. Maar zeg eens eerlijk, hoe voel jij je nadat je jezelf hebt neergehaald? Dat werkt zelden versterkend.
    Spijt is daarentegen wel een gevoel. Thea geeft daarbij het voorbeeld dat je spijt kan hebben dat de situatie zo gelopen is maar dat je gelooft dat je gedaan hebt wat je kon en dat je vertrouwen hebt dat je het de volgende keer anders kan doen. Het draait hier om mild te zijn voor jezelf.
  3. Neem je verantwoordelijkheid in de situatie.
    Hiermee bedoelt Thea dat je alle gevolgen van je keuzes aanvaardt, waarna je ook de vraag kan stellen: “Welke keuze heb ik nu en wie wil ik zijn met betrekking tot deze keuze?”
    Wat kan jij doen?
    Vooreerst is het belangrijk om ‘ja’ te zeggen tegen jezelf en je persoonlijke missie in dit leven. Om dat te doen geeft Thea ons deze oefening mee: de retirement speech of ook wel de ‘grafrede’ genoemd:
    Daarnaast raadt Thea aan om afstand te nemen van de persoon of werkomgeving. Zowel fysiek als emotioneel. Beperk je bijvoorbeeld tot inhoudsloze communicatie of een kort antwoord zoals: “Ik weet het niet”. Dit kan heel wat overbodige discussies vermijden, hoe meer informatie of persoonlijke argumenten je geeft aan een bedrijfsschorpioen, hoe meer je hen voeding geeft om je toch te overhalen tot een ‘ja’.
    Dit kan voor een persoon met schildpadgedrag wat onnatuurlijk overkomen, toch is dit een nodige stap. Thea benoemt dit als ‘gezonde zelfzorg’ en benadrukt dat de bedrijfsschorpioen niet in staat is om oprechte verbinding te ervaren. Wegstappen van de situatie is evenwel niet voldoende. Het is belangrijk dat je leert omgaan met dergelijke situaties. Indien je dat niet zou doen, kom je nadien gegarandeerd opnieuw een schorpioen tegen op de werkvloer.
  4. Neem actie.
    Het vraagt moed om stappen te zetten. Een tip die Thea meegeeft is: “Begin met een haalbare kaart”. Start in een veilige omgeving zodat je vertrouwen kan groeien. Zeg bijvoorbeeld ‘neen’ tegen kennissen of vrienden en vraag hen hoe zij jouw ‘neen’ hebben ervaren? Vaak valt dit veel beter mee dan je dacht.
    Omgaan met dergelijke situaties op het werk is niet eenvoudig maar wel mogelijk.

Dankjewel Thea voor deze heldere workshop met vele praktische inzichten!
 

YourCoach Café

YourCoach Café is de vinger op de pols van wat er leeft op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Het is een ongedwongen ontmoetingsplaats voor gelijkgestemden, een open platform dat iedereen welkom heet die geïnteresseerd is in verdere persoonlijke groei.

Programma YourCoach Café