Your Coach Café 20 September – De Coach als Risicomanager

Op donderdag 22 september was de kick-off van het YourCoach Caféseizoen – en het zat er onmiddellijk stevig tegen! Een twintigtal geïnteresseerden dienden zich aan voor de interactieve lezing van Peter Blokland over ‘De coach als risicomanager’.

Peter Blokland

Peter Blokland

Eerst stelde iedereen zich voor, dan legde Peter uit onder andere uit dat we gemiddeld 5000 beslissingen per dag nemen. Daartoe maken we constant risico-analyses: is het risico dat ik neem (hetgeen je kan winnen) groter dan het risico dat ik loop (hetgeen je kan verliezen)? Zo ja, dan beslissen we.

Sommige beslissingen zijn gemakkelijk: als je niet eet zijn de gevolgen dramatisch. Dat extra bord daarentegen, valt letterlijk al in een heel andere afwegingscategorie. En als je het dan hebt over het bereiken van doelen wordt het al helemaal interessant.

Het afwegen van risico is natuurlijk een subjectieve aangelegenheid. Iedereen schat de waarschijnlijkheid dat een bepaald resultaat zich zal materialiseren anders in. Als je een eigen zaak begint loop je het risico dat je geen klanten zal hebben, of dat je product niet aanslaat. En toch gaan veel mensen er vol goede moed tegenaan, ongeacht de conjunctuur of de waarschuwingen van hun omgeving. Dapper, of dom?

En wat heeft dat met coaching te maken? Wel; als coach werk je met de perceptie van risico bij je klant. Soms maak je iemand bewust van het risico dat hij of zij loopt. Andere keren ga je de verlieskant net relativeren; bijvoorbeeld wanneer iemand zijn dromen niet najaagt uit angst om te falen en wat anderen daarvan zouden zeggen. Je probeert dus de perceptie van risico tot een realistisch niveau te brengen.

yourcoach-cafe

Een interessante manier van kijken naar onze manier van leven! Peter liet ons oefenen in groepjes, en dat leverde heel wat interessante gesprekken op. En het was te merken aan de nabespreking: bijna iedereen bleef hangen tot in de vroege uurtjes.

Peter had het ook over ‘Think and Grow Rich’ van Napoleon Hill. Die kan je gratis downloaden, omdat de copyright op boeken na 70 jaar vervalt. Vandaar, bij deze: Think and Grow Rich – Napoleon Hill

En daar doen we het uiteindelijk voor: het samenbrengen van gelijkgestemden in een toffe omgeving. Heerlijk om nieuwe mensen en anciens te zien mixen en ervaringen uitwisselen. En bijzonder dankbaar om mensen geïnteresseerd in coaching te kunnen tonen welke de mogelijkheden zijn.

Over mogelijkheden gesproken: op zaterdag 8 oktober kan je de hele dag lang meer dan 20 coaches leren kennen en één of meerdere van de 16 workshops bijwonen. Dan is het namelijk MyCoachDay, een dag dus om coaching in al zijn facetten te leren kennen. De YourCoach Cafégangers van gisteren ontvingen als geschenk gisteren alvast een gratis toegangsticket (normaal kost het €10).

Graag tot de volgende!

your-coachcafe

Zoals gewoonlijk kan je de foto’s bekijken en becommentariëren op Facebook.

Tags: , , , ,

Leave a Reply