Summer School van 22 t.e.m. 27 juli 2024

VERSLAG YOURCOACH CAFÉ

WIM VROLIJK OVER 'SPECTRUM ENERGIEMETING'

Wim Vrolijk over ‘Spectrum Energiemeting’

Verslag van het YourCoach Café op donderdag 22 juni 2017 met Wim Vrolijk over ‘Spectrum Energiemeting’.

Op donderdagavond 22 juni ontvingen we Wim Vrolijk van Improvement Profs, die ons tekst en uitleg verschafte bij de Spectrum Energiemeting.

Over Spectrum Energiemeting

We vonden al een video over de Spectrum Energiemeting van Jouke.

Wim begon de workshops met de vraag: “Wat is energie?” Hier enkele antwoorden van de deelnemers:

– Zin om dingen te doen
– Kracht om dingen te doen
– Aanvoelen
– (on)tastbaar
– Actief
– Gemoed
– Leven

Soms lopen mensen leeg, andere keren zijn ze helemaal opgeladen. Het ene moment kan je bergen verzetten, het andere moment zou je het hele gedoe liever overslaan. Energie is dus ook vitaliteit, hoe goed je in je vel zit, hoe mentaal, fysiek gezond je bent. Dat is niet statisch, het verandert.

Definitie van Wim:

Het potentieel om het optimale uit jezelf te halen.

Wat zich tussen je oren afspeelt, bepaalt wat er uit je handen komt.

De Spectrum Energiemeting is gebaseerd op het boek “Hoera! Energie” van Bert Arons, een gedragskundige uit Den Haag. Bert merkte op dat mensen een keer wel en niet energie hebben, en was hierover beginnen nadenken. Zijn vaststelling: wij kunnen energie krijgen of verliezen uit 8 energiebronnen. Hier maakte hij kaarten van:

Inhoud: Wat je doet. Als beginner kost het meer energie om het goed te doen dan als ancien. Het fundament is nog niet stevig. Of net wel.
Onderlinge relaties. Toegankelijk, beroep doen, weerstand…
Invloed van anderen. Hoe anderen naar ons kijken, wat ze van ons vinden, of hoe wij denken dat ze over ons denken, en wat dat met ons doet.
Algehele beleving. Hoe kijk je tegen de situatie aan, in de algemeenheid? Bv. Samenwerking tussen afdelingen
Emotionele beleving: Gevolgenergie van de 7 anderen, een emotie komt nooit uit de lucht vallen. Is een reactie op een trigger. Via onze waarden en overtuigingen, criteria reageren we op wat elders gebeurt.
Manier van communiceren. Vergaderingen bvb, teveel gepraat en niet geluisterd.
Zelfbeleving. Als ik in de spiegel kijk, wie of wat zie ik dan? Zelfvertrouwen, impulsief, vastzitten in denkpatronen…
De eigen ontwikkeling. Wel of niet een helder toekomstbeeld? Persoonlijke groei? Stress? Vast in denkpatronen?

Hieruit ontstonden 37 kaartjes met steekwoorden. Deze zijn verdeeld over voormelde 8 bronnen. De steekwoorden zijn onder andere collegialiteit, vastzitten in patronen… Je kan telkens kiezen of het wel of niet energie kost/oplevert, dus je hebt eigenlijk 74 mogelijkheden. Bv weerstand aan de positieve kant is behulpzaamheid.

Gebruik van de Spectrum Energiemeting

Je gebruikt de Spectrum Energiemeting niet noodzakelijk omdat het niet goed gaat, maar ook om te bestendigen en te verbeteren. Zoals topsporters.
En natuurlijk ook omdat er echt iets aan de hand is. Bij stress bijvoorbeeld, om te achterhalen waaraan er precies energie verloren wordt, wat stress oplevert.
Je kan vragen aan het management of individueel om 6 relevante onderwerpen te kiezen die spelen en waaraan iets mag gebeuren.

Voordeel van de Spectrum Energiemeting

Het model van de energiebronnen is pragmatisch en mensen ontdekken het zelf. Wanneer Wim deze kaartjes gebruikt evalueert hij niet, er wordt enkel gereflecteerd door de deelnemers zelf.

Werkvorm

We mochten allen een Spectrum Energiemeting doen bij onszelf.

Eerst benoem je het onderwerp, dan definieer je het zodat er geen misverstanden zijn over de precieze inhoud van het onderwerp. Wim nam als bijvoorbeeld het onderwerp ‘Prospectiegesprekken’.

Geeft mij dat in zijn algemeenheid energie, of kost het energie? Dezelfde meting op een ander moment geeft natuurlijk een ander resultaat.

Je mag vervolgens uit de 37 kaartjes een aantal kaartjes kiezen (max 8), en die dan boven of onder het onderwerp leggen. Dan leg je de kaartjes boven of onder het onderwerp en definitie, volgens een schaal van +1 tot +3 boven, en -1 tot -3 onder. Hier uitleg van iedere schaal:

+3 – Ik kan en durf handelen vanuit zelfvertrouwen, en dit straalt af op mijn andere werkzaamheden.
+2 – Ik heb een stevige basis en het geeft me regelmatig plezier.
+1 – Leuk dat het er is, maar niet meer.
Onderwerp en definitie
-1 – Niet erg prettig, dus ooit een keer iets aan doen, als er eens tijd is en de goden gunstig gezind zijn. Klagerijtjes.
-2 – Dit kost mij zoveel energie… Ik wil dat het binnen 6 maanden verandert!
-3 – Het geeft zoveel energieverlies dat ik het liefst wil dat het gisteren opgelost was.

Wanneer er dan 7 kaartjes liggen kan je nog eens samenvatten. Moet er nog een kaartje bij? Je mag er eventueel nog iets bijleggen, en/of schuiven met de kaartjes.
Wim haalde het voorbeeld aan van een jonge manager die erg trots is op zijn mensen. Na de Spectrum Energiemeting realiseert hij zich plots dat hij meer energie verliest aan stress dan hij had gedacht.

De Spectrum Energiemeting voor teams

De Spectrum Energiemeting werkt in het bijzonder erg goed voor hele teams. Bij organisaties krijgen ze software waarmee grafieken worden gemaakt, die kunnen worden ontleed. Zo kan je een agenda bepalen voor een team meeting!

Bv in een team van 12 leden krijg je 2 grafieken

– Persoonlijke Staafdiagram met gemiddelde
– Persoonlijke Taartdiagram met verdeling van jouw 100% energie
+ Cumulatief van alle teamgenoten: hoe verhoud je je tot de anderen in het team?

Wim gaf ons gratis een aantal staaltjes van hoe die metingen en grafieken er dan uitzien. Bekijk en download hier gratis de demo Spectrum Energiegrafieken (Dropbox link).

Ieder krijgt zijn eigen grafiek, hier word je dan aangespoord om het te delen. Dag gebeurt niet anoniem, wel vertrouwelijk. Je krijgt je eigen grafiek en kan die al dan niet delen. Dat gebeurt altijd in een offline setting, voor de bewustwording en reflectie.

Zeker in teams geeft het een signaal wat ermee moet gedaan worden. Energiemeting is enkel een analyse, het geeft niet noodzakelijk een oplossing. Wim doet bewust niet aan coaching. Hiervoor heeft hij een apart een implementatietraject: PRISMA.

Bv vergaderingen doen – mensen in hun natuurlijk gedrag. In training altijd vervorming van gedrag. Dus beter te observeren. Je laat mensen in hun primaire proces, je gaat gewoon mee in wat er al is. En dan gaat Wim af en toe interveniëren met de kaartjes en laten reflecteren. Bv door 3 kaartjes te kiezen hoe je de laatste 5 minuten met elkaar bent omgegaan.

Bedankt Wim!