Summer School van 22 t.e.m. 27 juli 2024

VERSLAG YOURCOACH CAFÉ

ELS CORNELIS OVER 'VOEDING EN ZELFBEWUSTZIJN'

Els Cornelis over ‘Voeding en Zelfbewustzijn’

Verslag van het YourCoach Café op donderdag 22 oktober 2015 met Els Cornelis over ‘Voeding en zelfbewustzijn’.

Op donderdag 22 september ontvingen we Els Cornelis, die kwam spreken over Voeding en Zelfbewustzijn. Ze lichtte de beginselen en voordelen toe van de orthomoleculaire voedingsleer. Een leerrijke avond, voor beginners én gevorderden!

Over Orthomoleculaire voeding

Als orthomoleculair voedingconsulent lichtte zij ons de beginselen toe van de orthomoleculaire voedingsleer. Orthomoleculair betekent letterlijk ‘juiste stof’. Orthos= juist en moleculair= molecule.

Als basis werd uitgegaaan van de orthomeleculaire voedingsdriehoek*

Alle orthomoleculaire voedingsstoffen (met hun optimale porties) die essentieel nodig zijn voor een optimale functionele gezondheid werden aan de hand van het schema van Faché aangetoond.

* Alles ongeraffineerd (minimaal bewerkt), organisch, biologisch, seizoensgebonden en vers met respect voor de natuur.

Tijdens de uiteenzetting en bij het doorlopen van alle voedingsgroepen werd telkens verwezen naar 3 grote pijlers:

1. Stressreductie
2. immuniteit boosten
3. Ontstekingsziektes remmen

In een notendop volgen enkele belangrijke richtlijnen.

Stress en de bijnier

Chronische stress is vaak de oorzaak van uiteenlopende klachten. Gezondheidsproblemen die te maken hebben met verlies van immuniteit en ontstekingen allerhande vinden in veel gevallen hun ontstaan in niet-gecontroleerde stress.

Dat heeft te maken met de bijnier (hét stressorgaan) die overuren draait en daardoor veel essentiële stoffen zoals vitaminen en mineralen rooft. Denk daarbij vooral aan vitamine C, de B- vitamines en magnesium.

Een vermoeide bijnier put je cortisolaanmaak uit. Cortisol is een natuurlijk anti-ontstekingshormoon. Tekort haalt de immuniteit onderuit en maakt de kans op infecties groter. Het is dus van groot belang onze bijnier te verzorgen.

Een voedingspatroon gebaseerd op groenten en fruit levert de nodige anti-oxidanten die de bijnier nodig heeft om te recupereren. Ons lichaamseigen anti-oxidantensysteem voldoet niet om onze cellen en weefsels te beschermen tegen vrije radicalen uit verkeerde voeding, milieuvervuiling, negatieve gedachten enz.

Zuren en basen in evenwicht

Een goed evenwicht tussen zuren en basen is cruciaal om je lichaam goed te laten functioneren. Idealiter bestaat je voedingspatroon voor 80% uit basenvormende voeding en slechts voor 20% uit zuurvormende voeding. Een teveel aan verzurende voeding (vlees, vis, granen, kaas, noten, wijn, koffie, geraffineerde suiker) brengt immers de enzymewerking in het gedrang.

Enzymes staan in voor miljoenen biochemische lichaamsfuncties (opbouw, afbraak, vertering, vetzuurmetabolisme enzovoort). Daarom is het van levensbelang dat verzurende voeding de werking van die enzymes niet in het gedrang brengt. Daarnaast kan verzuring ook leiden tot tal van ziektebeelden. Zo worden onder meer kanker, osteoporose en hart- en vaatziekten aan verzuring gelinkt.

Hoe ontzuurt het lichaam? Daarvoor heeft het (alkalische) buffers nodig, zoals mineralen. Een voorbeeld is calcium, dat onttrokken wordt aan de botten.

Ontzuren doen we dus het best door overwegend basen- en mineralenrijk te eten. Denk daarbij aan: groene en gekleurde groenten, zoet fruit, kastanjes, amandelen, aardappelen (in de schil), rauwe melk, olijfolie (ongeraffineerd/eerste persing) enzovoort. Ook meer bewegen levert een belangrijke bijdrage. De grotere toevoer aan zuurstof die met beweging gepaard gaat, metaboliseert overtollige zuren en maakt onze weefsels minder zuur.

Essentiële vetzuren

Om onze 98.000 km aan celmembranen in goede conditie te houden, schenk je best veel aandacht aan voldoende opname van essentiële vetzuren. Essentiële vetzuren (omega -3 en omega -6) maakt het lichaam niet zelf aan dus moet met de voeding worden opgenomen.

Omega-3 vind je terug in bijv. vette vis, maar ook in plantaardige bronnen als walnoten, lijnzaad, postelein. Omega-6 is een moelijker verhaal. Linolzuur is een omega-6 die vaak terug te vinden is in industriële voeding. In ons lichaam wordt linolzuur vaak vertaald naar onstekingsbevorderende stoffen. Gebruik daarom goede bronnen van omega-6 (bijv. uit boragie-of teunisbloemolie). In alle omstandigheden moet je erop letten dat je omega-3 en omega-6 opneemt in een verhouding van 3 delen omega-3 op 1 deel omega-6. Alleen zo kan je vetzuurmetabolisme een ontstekingsremmende werking hebben.

Mijd ten allen tijde de transvetzuren. Te vinden in industrieel bewerkte voedingsmiddelen als margarine, gebak, koekjes. Zij brengen de cel schade toe.

Verzadigd vet heb je met mate nodig. Gebruik bijvoorbeeld in geringe hoeveelheden biologische boerenboter om te smeren en kokosvet voor hete bereidingen.

Ongeraffineerde olijfolie van de eerste persing mag je royaal gebruiken voor koude en minder hete bereidingen. Ook olijfolie is gekend voor zijn ontstekingswerende eigenschappen.

Bloedparameters

Hoe meet je nu je toestand? Eén mogelijkheid is je bloed te laten meten. Handige maatstaven zijn onderstaande bloedparameters (deze zijn niet volledig).

Een (orthomoleculaire) arts kan deze parameters bepalen. Aan de hand van een orthomoleculair voedingspatroon en- indien nodig- bijkomende voedingssupletie kan je bijsturen waar nodig en zo je gezondheid terug in eigen handen nemen.

Homocysteïne < 16 Micromol/L (B6,B12,B9)
Magnesium (0,65-1,05 Micromol/L)
Geoxideerd LDL (200-600 U/L)
Omega3 index (4.0-7.0%)
Vitamine D (50 en de 120 nanomol/L)
Q10 (0,4 en 1,8 mg/L)
Vitamine A (20-80 Microgram/dl)
Vitamine E (5-25mg/L)
Vitamine C (0,2-3.0 mg/dl)
Zink (475- 770 Microgram/dl)
Selenium (100-340 Migrogram/L)

YourCoach Café

YourCoach Café is de vinger op de pols van wat er leeft op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Het is een ongedwongen ontmoetingsplaats voor gelijkgestemden, een open platform dat iedereen welkom heet die geïnteresseerd is in verdere persoonlijke groei.

Programma YourCoach Café