Wat is de impact van suiker op ons lichaam?

Wat is de impact van suiker op ons lichaam?

Een orthomoleculaire blik.

Zichtbare en verborgen suikers in onze voeding zijn nog steeds een actueel probleem. Daar zijn velen onder ons zich al bewust van. Maar wat is de impact van die suikers op ons lichaam? Tijdens het Yourcoach Café op donderdag 24 januari 2019 heeft orthomoleculair nutritionist Els Cornelis deze vraag voor ons beantwoord.

Orthomoleculaire wetenschap

Wat is orthomoleculaire wetenschap? Heel kort samengevat:  de orthomoleculaire wetenschap verdiept zich in voeding en de impact daarvan op ons lichaam, onze hormonen, onze biochemie, aandoeningen…

We zijn voorgeprogrammeerd om suiker en vet lekker te vinden

De voedingsindustrie maakt gretig gebruik van het feit dat wij mensen als het ware voorgeprogrammeerd zijn om suikers en vet lekker te vinden. Van nature hebben we voor beiden een voorkeur.

Zowel zichtbare als verborgen suikers zijn aanwezig in onze voeding. Vooral de verborgen suikers zijn een probleem, omdat je al een voedingsexpert zou moeten zijn om te weten waar die verborgen suikers in zitten. Een tip die Els meegeeft is om zoveel mogelijk onbewerkte voeding te eten.

Wat is het gevolg van te veel suiker eten?

1. Verstoord cognitief gedrag: suiker werkt verslaving in de hand.

Voedingsmiddelen met een hoog gecombineerd vet- en koolhydraatgehalte worden (onbewust) door het brein meer gewaardeerd dan voedingsmiddelen die maar één van de twee bevatten. Het effect van deze voedingsmiddelen is in een actievere hersenactiviteit, met name in de centrale beloningscircuits – het dopaminesysteem.

Daarom kan men stellen dat suikers een verslavend effect hebben – even verslavend als alcohol of andere verslavende middelen!

Eet men veel suikers dan worden deze beloningscircuits constant geactiveerd. Het gevaar zit erin dat de antennes van het beloningssysteem op termijn lui worden bij het ontvangen van teveel ‘suikersignalen’. De antennes worden als het ware minder gevoelig. Als mens blijven we dan met een gevoel achter dat ons niet meer zo euforisch maakt. En zodoende grijpen we naar meer. De neerwaartse suikerverslaving-spiraal is ingezet.

2. Verzuring van ons lichaam. 

Alles in ons lichaam heeft een bepaalde zuurtegraad. Ons lichaam heeft een natuurlijk systeem om het zuur-base gehalte in balans te brengen. Het mag niet té zuur of té basisch worden. Omdat suiker een zuur is, compenseert ons lichaam deze zuren door basen te onttrekken aan ons lichaam, bijvoorbeeld in mineralen zoals calcium. Gevolgen hiervan zijn bijvoorbeeld osteoporose en haaruitval.

3. Hypoglycemie

Hypoglycemie is een verstoorde bloedsuikerspiegel met verschillende fysieke en psychische gevolgen. Enkele daarvan zijn: vermoeidheid, duizeligheid, beven , hartkloppingen, overmatig transpireren… Maar ook enkele psychische symptomen steken hier de kop op zoals zenuwachtigheid, angsten, snakken naar suiker (de zogenaamde ‘cravings’), gebrek aan concentratie, agressie, depressie of fobieën.

Een contstante bloedsuikerspiegel is belangrijk voor ons lichaam. Om de bloedsuikerval na een suikerpiek te compenseren wordt de bijnier aangesproken. In onze hedendaagse levensstijl krijgt de bijnier het al zwaar te verduren waardoor deze op termijn uitgeput kan raken met eventueel een burn-out tot gevolg.

Door onze huidige levensstijl, waar stress en suikervolle voeding toe behoren, is dit vaak onzichtbare syndroom (hypoglycemie) één van de meest verspreide van deze tijd.

Zo doorbreek jij de vicieuze suiker-cirkel

Om suiker de baas te kunnen, is het enerzijds belangrijk om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren door je voeding aan te passen – en minder stress te hebben (kies wat voor jou het makkelijkst gaat). Anderzijds is het nodig om je beloningscircuit terug in balans te brengen.

Hoe doe je dat?!

Deze vijf tips helpen jou daarbij:

1.     Kies voor voeding die je bloedsuikerspiegel traag doet stijgen. Vezels dus. Je kan ze vinden in (lokale en seizoensgebonden) groenten en fruit. Een aangewezen portie van  200 gram fruit en 600 gram groenten per dag.

2.     Mijd snelle suikers, die de bloedsuiker in no time de hoogte in jagen. Denk aan: snoep, koek, gebak, industrieel brood, geraffineerde pasta, rijst. Maar ook nepsuikers als aspartaan, mannitol, dextrose, invertsuikers etc…

3.     Voeg voldoende vetten toe aan je voedingspatroon: gebruik zowel verzadigde vetten zoals niet-ontgeurde kokosolie, biologische boerenboter, karneboter; extra vièrge olijfolie; als de essentiële vetten uit vis, krill, teunisbloem en boragieolie.

4.     Verzorg je microbioom. Dit is de hedendaagse term voor het arsenaal aan bacteriekolonies die in het darmkanaal huizen. Het samenspel van en diversiteit aan bacteriën bepalen zowat elk proces in ons lichaam. Ook bijvoorbeeld de snelheid waarin suikers worden omgezet. Verzorg het microbioom aan de hand van gefermenteerde voeding zoals kefir, kombucha, biologische yoghurt, zuurdesembrood, karnemelk en consoorten.

5.     Vul vitaminen, mineralen en kruiden aan die noodzakelijk zijn bij een stabiel glucosemetabolisme zoals: biotine (eigeel), chroom (groenten, volkoren granen), magnesium (donkergroene groenten), vanadium (peterselie), zink (schaaldieren), kaneel…

 

Wil je graag meer weten over de orthomoleculaire wetenschap?

Vanaf 19 februari 2019 geeft Els bij Yourcoach de opleiding ‘Orthomoleculaire Essentials’. Tijdens deze opleiding gaat Els dieper in op de impact van voeding op stress en/of burn-out en hoe voeding kan ondersteunen bij het fysiologische herstel van stress en/of burn-out. Meer informatie vind je hier.

 

Sfeerbeelden

Bekijk hier het volledige album op Facebook.

 

Els Cornelis is orthomoleculair nutritionist en practitioner, zij werkt bij het BIOK VZW als wetenschappelijk medewerker en lesgeefster en coacht ook mensen persoonlijk in een groepspraktijk voor kinesitherapie en osteopathie.

Wil je graag op de hoogte gehouden worden van actuele orthomoleculaire info, studies en inzichten rond tal van onderwerpen? Speciaal voor onze yourcoach cursisten heeft het BIOK Kenniscentrum een aanbieding om lid te worden voor slechts 100 euro/jaar (i.p.v. 140 euro/jaar). Hierin Inbegrepen:

  1. Toegang tot Kenniscentrum met encyclopedie, voedingsgroepen en recepten
  2. Gratis e-publicatie “Naar een kwaliteitsvolle nachtrust” t.w.v. €30
  3. Korting op verschillende BIOK seminariedagen
    Dit aanbod is geldig voor Yourcoach cursisten en t.e.m 28 februari 2019

Inschrijven via het volgende formulier met als melding “Your Coach Cursist” en meer info via secretariaat@biok.center

 

 

 

 

 

Leave a Reply