Kunnen BV’s wel coachen?

Ik las deze ochtend een artikel in De Morgen over het toenemend aantal BV’s dat de coachtoer aan het opgaan is. Ik had de trend al opgemerkt, en ze lijkt bij deze nogmaals bevestigd.

Download hier het artikel

Download hier het artikel

Op zich is het fenomeen niet zo verrassend. Coaching is populair, en dus voelen velen zich geroepen. BV’s hebben al een zeker aanzien waardoor mensen geneigd zijn naar hen op te kijken. Daarbij komt dat totnogtoe niemand aanspraak kan maken op de officiële titel van coach, waardoor wildgroei onvermijdelijk is. De vraag is, in welke mate zijn de BV’s waarvan sprake is echt coaches te noemen?

Wat een coach van een adviseur onderscheidt

Zoals Peter De Prins van Vlerick opmerkt in het artikel, is coaching een containerbegrip geworden. Er bestaat onduidelijkheid over wat het precies is. Er is echter een groot verschil tussen iemand die anderen zegt wat ze moeten doen, en een coach.

Er is misschien geen standaarddefinitie (zoals voor zoveel dingen: wat is een consultant, een raadsheer, een manager?). Toch is het in coachmiddens – ondersteund door internationale organisaties als het ICF – overduidelijk wat een coach verondersteld wordt te doen. De International Coaching Federation schreef 11 basiscompetenties uit die een coach dient te beheersen. In het kort komt het hierop neer:

Een coach begeleidt mensen naar hun eigen antwoorden.

Dit door actief luisteren en een onthullende vraagstelling.

Ik bekijk het als een geblinddoekte gids. Hij kent het specifieke terrein van zijn klant niet, maar hij weet wel hoe je een terrein verkent. Door zijn vraagstellling en suggesties leert zijn klant zelf de weg vinden.

Anderen bekijken het als een vorm van baren: de persoon moet zelf persen, maar als een vroedvrouw begeleidt de coach iemand naar de geboort van een inzicht. Daarmee kan de persoon dan zelf aan de slag.

Dat is de basis. Veel coaches voegen daar nog andere specialisaties aan toe. Zo zijn er opstellers, lichaamswerkers, reiki masters, mindfulnessers, paardencoaches, NLP-coaches…

De essentie blijft altijd hetzelfde: iemand diens eigen antwoord laten vinden. Dat is wat een coach van een adviseur onderscheidt, en waarschijnlijk ook van de meeste BV’s.

De meerwaarde van BV’s

Mensen worden – en blijven vooral – bekend omdat ze iets kunnen. Al is het de show stelen, daar zijn ze dan wel goed in. Ook acteurs, zangers, publieke sprekers, politici… hebben op een of ander vlak hun strepen verdiend. En op dat vlak zijn ze natuurlijk bekwamer dan wie ook om iemand te begeleiden.

Naast hun specifieke vak gaat dat ook over omgaan met plots veel aandacht of het wegvallen ervan, interviews geven… Dat is dan geen coaching, maar een mentor. Ze geven hun eigen ervaring door.

Een coach moet daarentegen zelf geen BV te zijn om een bekendheid of iemand anders te kunnen begeleiden. Hij werkt met de realiteit van zijn klant en weet daar de essentie uit te halen. Die wordt dan als een spiegel aan de klant voorgehouden, zodat deze op een gepaste manier kan omgaan met diens uitdagingen.

Wat is er nu zo moeilijk aan coachen?!

Als je het op TV bekijkt, zou je denken dat coachen een fluitje van een cent is. Je bekijkt iemand eens kritisch (misschien zelfs wat meewarig) en geeft dan een feedback die duidelijk weergeeft dat jij het beter weet. Dan stel je een aantal dingen voor die de persoon moet uitvoeren.

Terwijl de grote uitdaging van een echte coach nu net is dat je je eigen denkbeelden opzij zet. Dat je zo weinig mogelijk vanuit je eigen ervaring put maar uit die van je klant. En natuurlijk, dat je weet welke vragen je moet stellen om iemand zelf tot een inzicht te laten komen. Dat vraagt een geoefend bewustzijn en een grote bescheidenheid.

BV-advies

Het is gemakkelijk om mensen te vertellen wat ze moeten doen. Het is een heel ander paar mouwen om ze iets op een zodanige manier te laten inzien, dat ze ook werkelijk veranderen.

We weten allemaal dat advies meestal niet is wat we nodig hebben.

We weten zelf ook wel wat we zouden moeten of kunnen doen.

De vraag is, waarom wil het maar niet lukken en wat moet je dan anders doen?

Dit is waar veel BV-coaches (maar zeker niet allemaal) volgens mij niet mee bezig zijn. Ze geven goedbedoeld advies, en dat kan zeker helpen als iemand al goed bezig is en wat inspiratie kan gebruiken.

Maar om iemand uit een impasse te krijgen, of interne blokkades te overwinnen; daar zijn de meeste BV’s niet in getraind. Net zoals de meeste manager-coaches trouwens. Ze krijgen wel wat communicatieregels mee, maar daarmee ben je nog niet in staat iemands diepere motivaties te doorgronden en bij te sturen.

Bekijk ook even de veelheid aan programma’s waar mensen, restaurants, bedrijven… onder handen genomen worden door een team coaches. Denken we echt dat de betrokkenen er een jaar later op het desbetreffende vlak beter aan toe zijn dan voor het programma? Ik durf het sterk te betwijfelen.

Wat raden we hen aan?

Coaching is een modewoord. Ik denk niet dat veel BV’s de ambitie koesteren om echte coaches te worden. Dat vraagt jarenlange opleiding en confronterend zelfonderzoek. Ze gebruiken vooral de trend om zichzelf hip te profileren, en dat is hun volste recht.

Voor zij die wel echt coach willen worden, zou ik aanraden om een aantal stevige coachcursussen te volgen, bij verschillende instituten en benaderingswijzen. En het is aan de coaches zelf om een standaard neer te zetten waardoor mensen beter weten bij wie ze wat kunnen verwachten.

Over de auteur

Benjamin Ball is voltijds coach en trainer. De ontplooiing van het coachberoep in Vlaanderen, en de bewaking van de kwaliteit ervan, liggen hem nauw aan het hart. Samen met zijn collega-coaches leidt hij anderen op tot professionele coach, en organiseert hij regelmatig evenementen rond persoonlijke en professionele groei. Hij is ook de bezieler van CoachInfo, een portaalsite waar coaches zich gratis kunnen profileren.

11 Responses to “Kunnen BV’s wel coachen?”

 1. Michèle De Ceuninck schreef:

  dag Ben, heb het artikel nog niet gelezen maar je reply is sterk. Bravo ! Tot woensdag,

 2. Isabelle schreef:

  Inderdaad, wat een wildgroei…en iedereen denkt dat hij coach kan worden.Het si om te huilen en te lachen tegelijk. Helaas mensen of bedrijven die denken dat Jean Marie hun buisiness beter zal doen laten draaien of die hun mensen beter zal laten voelen of inspireren die heeft het goed mis als je het mij vraagt! Afin, daar zullen ze dan ook later weer wela chterkomen en dan hebben de journalisten weer wat nieuws om te schrijven.
  coachen kan je wel leren maar het heeft zoveel te maken met je waarden en je eigen zijnsvermogen. Het is niet omdat je het allemaal volgens de beokjes goed beheerst en beheert dat jij als persoon anderen kan doen bewegen en laten nadenken, dat is en blijft nog steeds iets aparts en uniek en dat is een gave! Warmte en je ego aan de kant zetten en mensen vanuit je hart vooruit willen helpen daar begint coachen mee vanuit je ziel, hart buik en verstand. Weinigen zijn daar toe in staat!

 3. Marleen deboecck schreef:

  ik kan me helemaal aansluiten bij je antwoord. fantastisch verwoord.
  coachen doe je vanuit je hart, en je zet je ego helemaal opzij. echt luisteren en van daaruit de juiste vragen stellen. naar de essentie gaan en van daaruit effectief tot zelfinzicht komen en dan keuze hebben om te handelen..;echte verandering komt van binnenuit, onze antwoorden liggen binnen in onszelf verscholen, net als onze kracht en onze competenties. een goede coach oordeelt of veroordeelt niet, zet mensen (opnieuw) in hun kracht en gaat eventjes met hen onderweg om hen zo snel mogelijk onafhankelijk te laten dorgaan met hun leven, of dat nu privé of professioneel is. Authenticiteit, integriteit, wederzijds respect, gelijkheid en vertrouwen zijn enorm belangrijk.
  beetje frustrerend dat mensen soms meer waarde hechten aan “bekendheid” als referentie…terwijl er vele fantastische coaches zijn die niet naar bekendheid streven maar naar “voldoening” .
  bedankt voor het mooie artikel!

 4. Benjamin schreef:

  Bedankt voor jullie feedback! Ik kijk ernaar uit dat eens duidelijk gemaakt wordt wat wat is. Coaching heeft al bij velen een zweverige of zelfs charlatan-bijklank, en daar helpt het modefenomeen van het woord niet aan. Het zou leuk zijn mochten ook echte coaches eens in het nieuws komen 🙂

 5. monica schreef:

  Ik begrijp de reactie en heb de ‘nieuwe mode’ ook al opgemerkt. Mag ik alleen even wijzen op de valkuil die bestaat van het ‘wij-échte-coach’-gevoel.
  Reageren ‘tegen’, is uit de eenheid stappen. Ongeacht je opleiding, expertise, ervaring, hoe kan je vanuit deze positie een integer coach zijn?

 6. Benjamin schreef:

  Hey Monica,
  Nu doe je het zelf 🙂
  Ik begrijp helemaal wat je wil zeggen. Wie zijn wij, zeker als coach, om mensen te veroordelen? Langs de andere kant vind ik dat je ook wel een mening mag hebben, en dat je dingen mag aankaarten die zich voordoen. In een doorgedreven ‘eenheid met het geheel’ zie je uiteindelijk lijdzaam toe hoe onaanvaardbare zaken hun beloop nemen.
  Vandaar dat ik zo blij ben met jouw reactie, een waardevol tegengewicht in dit gesprek. Zonder polariteiten geen uitgebalanceerd midden.

 7. Beste collega’s,
  Je zou het ook zo kunnen bekijken: dank zij een aantal bekende medemensen wordt er aandacht gegeven aan het coaching thema. Een onderwerp dat in deze moeilijk tijden waar mensen in vele zaken kunnen verdrinken, en niet het minste in zichzelf, niet genoeg in the picture kan staan.
  Daarnaast is het mogelijk dat je én bekend bent én coach ( ikzelf genoot mijn opleiding bij The Coaching Square en ben een gecertifieerd PCC coach – en beheers dus zoals Benjamin het zegt die 11 basiscompetenties.)
  Kortom, laten we onze ego’s écht opzij zetten en kijken naar wat voor goeds er in elke boodschap te lezen valt.
  The truth is in the eye of the beholder.

 8. Benjamin schreef:

  Hey Veerle,
  Bedankt voor je reactie! Je kan het zeker zo bekijken. Alle aandacht voor coaching en het begeleiden van mensen creëert kansen, vandaar ook dit artikel. Dat alle beeldvorming daarover goed is, betwijfel ik dan weer. Mijn doel is dat duidelijk wordt hoe coaching precies in zijn werk gaat, zodat mensen die verdrinken een bekwame begeleider kunnen vinden. En dat men begrijpt waarom bekendheid niet noodzakelijk een criterium is voor goede coaching.

 9. Wouter Gheysen schreef:

  Beste,

  Ik heb net als Veerle mijn coachingsopleiding genoten bij The Coaching Square (en op weg naar mijn PCC) dus heb ik wel een goed idee wat coaching inhoudt.

  Ik volg Monica in het “wij-echte-coaches gevoel” tov BV’s. Toen ik de foto van het artikel zag,wou ik onmiddellijk reageren en aangeven dat Veerle echt wel een opleiding tot coach genoten heeft.Gelukkig had ze al gereageerd. Ik kreeg een vergelijkbaar gevoel als de trend in de muziekwereld.Iedereen wil dj zijn en dus gaan veel bv’s (dikbetaald) plaatjes draaien terwijl velen er niets van bakken. Maar het volk wil die blijkbaar aan het werk horen,ook al lijkt het nergens op.Ik begrijp niet dat iemand naar een party gaat waar één of andere bv staat te klooien,net zoals ik niet begrijp waarom iemand zich zou laten coachen door Jean-Marie Pfaff. Blijkbaar liggen mijn eisen op muzikaal en coachingsgebied hoger dan bij vele anderen. Maar dat is mijn keuze om een zo goed mogelijke coach te zijn/worden. Als Jean-Marie zich geroepen voelt om coach te zijn en mensen willen hem als coach dan is hun zaak.Ik kan er mijn bedenkingen bij hebben maar dat is het.

  Trouwens wie van ons is er al gecoacht geweest door Jean-Marie?

 10. Pascal schreef:

  Hoi iedereen, Ik vind de discussie over BV’s en coaching niet zo relevant, er zullen BV’s zijn die goede coaches zijn en niet BV’s die slechte coaches zijn. Het coachen vanuit het hart met de juiste ethiek en zorg voor de coacheé kan zowel komen van BV’s en niet BV’s. Laat iedereen in zijn waarde en voor ieder is er een doelpubliek. Ik ben wel van mening dat het woord coach een containerbegrip is geworden waar de lading vele zaken denkt. Coaching wat meer afbakenen en misschien in een wettelijk kader gieten zou de wildgroei aan coaches kunnen beperken.

  The only true wisdom is in knowing you know nothing.

  Mindfulle groeten, Pascal

 11. Benjamin schreef:

  Mooi gezegd, Pascal!

Leave a Reply