Hoe stop je met uitstellen?

In de vorige post bekeken we redenen waarom we dingen uitstellen. In dit deel gaan we daar iets aan doen!

Deel 2/8: Mentale blokkades opruimen

Productiever worden is meestal niet een kwestie van meer werken, maar van minder aan je hoofd hebben zodat je helder kan werken. Zoals bij zoveel dingen zit weerstand om bepaalde dingen te doen tussen ons hoofd. Het is die weerstand die je wil aanpakken, en dan pas kan je ook technieken toepassen om ook echt productiever te worden.

Ikzelf heb ook al ongeveer alles geprobeerd, en hier lees je welke voor mij het beste werken. Op verschillende tijdstippen kan een van deze strategieën je hopelijk ook de nodige impuls geven om in gang te schieten!

stoppen met uitstellen

Besef

Identificeer de reden van het uitstel. Ontdek waarom je het werk aan het uitstellen bent. Herkader de weerstand. Het is vaak het onbekende dat die verlammende stress veroorzaakt waardoor je op het hellende pad naar onproductieve frustratie terechtkomt. Breng dingen in kaart, creëer overzicht en inzicht: vaak worden grote angsten al een stuk minder.

Doseren

Niet alles tegelijk willen! Installeer één nieuwe gewoonte per keer. Bereid ze voor, voer ze grondig door, en doe enkel dit tot het er helemaal inzit. Zorg dat je alle middelen hebt, en dat je het doet zoals het hoort. Half werk geeft je gewoon meer werk, en een vreselijk onbevredigd gevoel.

Externe druk

Deel aan anderen mee dat je vanaf nu anders zal werken. Verplicht jezelf om verantwoording af te leggen voor je werk, aan wie ook. Zorg dat het iemand streng is die je geen excuses toelaat.

‘Beginnen’ in plaats van ‘stoppen met uitstellen’

In plaats van te ‘stoppen met uitstellen’ kan je ‘beginnen met werken’. Je onderbewuste vangt geen negatieven op, dus in plaats van je te richten op het uitstel kan je je richten op het begin. Wat is het eerste dat je zal doen? Breek het op in kleine stukjes, en begin aan het eerste. Vergeet even het overzicht: werk blokje per blokje en rijg ze later weer aan elkaar.

Begin bij het begin

Een bepaald eindresultaat kan verlammend en overweldigend aanvoelen, terwijl het in zijn onderdelen helemaal niet zo moeilijk is. Begin ergens willekeurig en denk pas later aan het eindresultaat.

Vaak houden we onszelf tegen met beginnen omdat we denken dat we er nog niet klaar voor zijn. Je weet nog niet genoeg, moet nog vanalles doen… Terwijl we er simpelweg nog niet over nagedacht hebben. Wat je tegenhoudt is over het algemeen aanzienlijk minder imposant dan het van veraf lijkt. Zeg tegen jezelf: ‘Dit is maar een eerste aanzet’ en knal al die ideeën gewoon op papier! Vaak zal je van daaruit al de volgende kleine stapjes zien liggen.

productiviteit verhogen: gewoon beginnen

In Deel 3/7 van deze reeks geef ik je de Gouden Regel van Productiviteit mee. In artikel 4/7 krijg je dan (eindelijk!) een aantal concrete productiviteitstips waaruit je kan kiezen om productiever te worden. Stap één is echter ervoor te zorgen dat je mentale blokkades zoveel mogelijk overwonnen zijn!

PS 1: Heb je graag alles tegelijk? Ontvang de hele reeks in één handige gids. Klik hier om de productiviteitsgids te downloaden.

PS 2: Laat graag je commentaar na, al is het maar iets kleins: een blog is zoveel leuker als erop gereageerd wordt!

___

Tags: , ,

5 Responses to “Hoe stop je met uitstellen?”

  1. piet schreef:

    ik had super veel zin om even in de zetel te gaan liggen omdat ik me moe voelde. ik weet dat lopen echter beter helpt, en na het lezen van de blog heb ik mijn sportschoenen aangetrokken, die al van nieuwjaar stonden te blinken! thx

    ( en neen, ik lig nu niet mijn met sportschoenen in de zetel)

  2. […] Hoe stop je met uitstellen? […]

  3. […] Hoe stop je met uitstellen? […]

  4. […] reacties Frederic op Prioriteiten leren stellenPrioriteiten leren stellen | YourCoach op Hoe stop je met uitstellen?Benjamin op Je bent al perfectDominique op Je bent al perfectGregory Kramer op Vormen van meditatie […]

  5. […] je het aanpakt. Lees er eens de vorige posts op na, die gaan over waarom we dingen uitstellen, manieren om mentale blokkades te overwinnen en de Gouden Regel van […]

Leave a Reply