Hoe efficiënt ben jij wanneer je van thuis uit werkt?

Proficiat, je mag van thuis uit werken! Nu lonken alle voordelen zoals het combineren van je huishouden en werk, niet meer in de file moeten staan… Maar er schuilen ook grote gevaren in thuiswerk! Je kan heel makkelijk uren als niet een hele dag verliezen aan huiselijke omstandigheden of kleine dingen die je aandacht opeisen. Of je blijft maar in je pyjama zitten en raakt niet in gang. Wat doe je eraan?

Efficiënt van thuis uit werken

Deel 8/8: Efficiënt van huis uit werken

1. Creëer een onderscheid tussen thuis en werk. Het kan een wereld van verschil maken om een afgebakende werkplek te hebben. Ideaal is een kantoor of studio buitenshuis. Of een kamer in je woning met een deur die je kan sluiten. Er bestaan ook plekken waar je kan gaan werken, kantooromgevingen waar iedereen kan werken. Is geen enkele van deze dingen mogelijk voor jou? Koop dan een Chinees scherm en scherm een deel van een ruimte af. Et voilà – instant kantoor.

2. Trek je werkkleren aan. Blijf niet in je pyjama rondlopen! Kleed je alsof je gaat werken. Want weet je? Dat is exact wat je gaat doen. Het brengt je in de juiste stemming om te werken, en is een stuk minder gênant wanneer je collega of kennis je onverwachts een bezoekje brengt.

3. Kom op tijd. OK, je moet niet in de file staan, dus je hebt meer tijd. Geniet van dat extra kopje koffie. Maar respecteer ook de werkuren die je voor jezelf hebt uitgezet. Het is beter voor je eigen werkethos, en voor je omgeving. Doe je het niet, dan word je voor je het weet iemand die de hele dag rondhangt om dan wanneer iedereen thuis is en er leuke dingen te doen staan, “nog wat moet afwerken”. Spijtig!

4. Kijk niet naar TV midden in de dag. Er speelt toch niks interessants. Ga ook niet naar de cinema, of de wasserette. Je bent aan het werk, dus werk. Je mag natuurlijk af en toe een pauze nemen en jezelf eraan herinneren hoe heerlijk het is om thuis te kunnen werken!

5. Ga lunchen. Thuis werken is een eenzame bezigheid. Onderhoud je sociale contacten, smeed banden en verbind je met de wereld door ‘s middags met collega’s of vrienden te lunchen. Nog beter is een zakelijke netwerkgroep.

6. Zorg voor aansprakelijkheid. Niet in de zin van rechtbanken en schadeclaims, maar in de zin dat je aan iemand verantwoording aflegt voor je werk. Het is te gemakkelijk om eens een mindere dag te hebben en belangrijk werk in een al volzette agenda te zien schuiven. Gebruik je natuurlijke weerstand tegen externe druk: neem iemand onder de arm die je vraagt wat je doet. Roep de hulp in van je vrienden, familie en/of collega’s.

telewerk - Efficiënt van thuis uit werken

Bedankt voor het volgen van deze artikelenreeks over productiviteit! Ik hoop dat je werk en leven er een spectaculaire nieuwe wending door gekregen hebben. En zo niet, dat er tenminste één element is dat je hebt kunnen gebruiken om je werk sneller, efficiënter, beter te doen. Heb je nog tips? Ik hoor het graag!

PS 1: Heb je de vorige artikelen gemist? Ontvang de hele reeks in één handige gids met nog meer handige tips om productiever te worden – klik hier om de productiviteitsgids te downloaden.

PS 2: Laat graag je commentaar na, al is het maar iets kleins: een blog is zoveel leuker als erop gereageerd wordt!

___

Tags:

2 Responses to “Hoe efficiënt ben jij wanneer je van thuis uit werkt?”

  1. Gregory Ball schreef:

    After almost 20 years working at home, I certainly know something on the subject. It’s definitely of prime importance to clearly establish your working hours and patterns. Divide yourself in two: the half that does the work and the half that tells you what to do (employee and manager). When the one half of you takes a break, make sure the other half is keeping an eye on the clock.
    Even if you have a quiet period and there’s nothing urgent that has to be done, stay in your work area and do something you have postponed for months, like clearing your desk, organising address lists, e-mail clean-ups or reviewing your working procedures. It’s all part of the job!

  2. Benjamin schreef:

    @Gregory: bedankt! Vaste routines zijn inderdaad essentieel. Ze liggen niet onmiddellijk in mijn aard en ik heb ze dus bijna manu militari bij mezelf moeten invoeren. Maar ik ben ongelofelijk blij dat ik het gedaan heb, het geeft net vrijheid en rust om te weten dat bepaalde dingen sowieso zullen gebeuren. Veel minder piekerwerk, en meer tijd om leuke dingen te doen!

Leave a Reply