Summer School van 22 t.e.m. 27 juli 2024

VERSLAG YOURCOACH CAFÉ

KARLIEN EEMAN EN KRIS COLPAERT OVER 'DURF!'

Karlien Eeman en Kris Colpaert over ‘Durf!’

Verslag van het YourCoach Café op donderdag 26 november 2015 met Kris Colpaert en Karlien Eeman over ‘Durf!’.

Op donderdagavond 26 november 2015 ontvingen we Karlien Eeman en Kris Colpaert over het onderwerp (en het gelijknamige boek) Durf. Een 40-tal mensen woonde de avond bij.

Over Durf

De dames begonnen met een groepsoefening. Ze toonden verschillende foto’s van bekende mensen, met telkens de volgende vraag aan de groep:
“Wie kent ze? Wat roept het bij je op?”

Kwamen aan bod:

  • Sofie Dumont. Passie – uniek in de mannenwereld – sterrenchef – jarenlang op hoog niveau restaurant gehad. Besloten om te stoppen met de zaak, gekozen voor balans werk / privé (gezin). DURF!
  • Wouter Torfs. Gezellige zakenman – open – people manager – authentiek leiderschap – breekbaar. Wouter Torfs is constant bezig met vernieuwing in de markt, digitale verandering volgend, durf te stellen “ik weet het niet wat de toekomst zal brengen en inspireer me naar…”, heeft nieuw concept ontwikkeld om te shoppen via het web – digitaal platform in zijn winkels. DURF!
  • Karolien Dedecker. MNM – spelprogramma op televisie. Ze heeft een media-carrière achter de rug. Twee jaar geleden in de media gekomen met haar verhaal over kanker, amputatie onderbeen, als je haar hoort praten word je er vrolijk van ondanks het moeilijk pas in haar leven en de taken die ze meegemaakt heeft – haar verhaal is een verhaal van positiviteit, ze gaat voor haar passie in haar leven – authentiek zijn. DURF!
  • Dokter Luc Colemont. Darmspecialist. Heeft zijn werk opgegeven om mensen preventief te helpen bij het voorkomen van darmkanker. Heeft zijn job gestopt om voor zijn passie te gaan. DURF!
  • #BrusselsLockdown. De overheid vroeg deze week om geen foto’s meer te ‘twitteren’ in kader van fase 4 terreurdreiging. Zelfs bij een negatief verhaal helpt een positieve ingesteldheid en zeker en vast ook humor – massaal kattenfoto’s verstuurd via de sociale media.
    Zo heeft ieder van ons wel een verhaal maar snel denken we : “ik moet wel veranderen maar dat is niet zo gemakkelijk”.

Filmpje: Dare-Change

Welk gevoel roept dit bij jullie op? Let op hoe de protagonisten een stap terugzetten en dan ineens springen en erin vliegen.
We deden een oefening in kleine groepjes van 3 à 4 personen – eerst onderstaande vragen beantwoorden (in het kort) en dan korte bespreking in groep

Wanneer kwam jij het laatst uit je comfortzone?
Wat heeft jou hierin geholpen?
Welke trigger was er dan ineens om die stap te zetten?
Wat heeft je uiteindelijk toch geholpen om die stap te zetten?

Na de kleine groepsbespreking worden enkele verhalen gedeeld met iedereen. Ook dat is DURF – delen met groep die je misschien niet kent.

  • Spreken in het openbaar – angst – kunnen uitdrukken door het nu opnieuw te durven doen in deze groep waarvan ze bijna niemand kent. Wat heeft haar geholpen? De cursus Integrale Coaching van YourCoach – heeft haar kracht gegeven om te geloven in zichzelf, de training heeft haar vooral uitdagingen gebracht, uit haar comfortzone laten komen.
  • ‘Start-up’ begonnen – bleef in zijn comfortzone – netwerk was vooral in zijn persoonlijke kennissenkring – momenteel durft hij spontaan naar plaatsen te gaan waar hij niemand kent – schrijft zich gewoon in voor de sessie om andere doelgroepen te ontmoeten – heeft niets te verliezen en durft.
  • Vaststelling dat mensen ofwel erg genoeg naar iets toe gaan, ofwel erg genoeg naar iets weg.

Wat is durven? Wat maakt het nu zo moeilijk om die stap te zetten?

Voor iedereen is durven anders; voor de ene mens is een bepaalde grens veel dichter dan voor een andere.

We leven in een snel veranderende wereld. Daardoor moeten we vaker uit onze comfortzone stappen. De dingen rond jou veranderen vandaag heel snel. En vaak heb je geen keuze, je moet mee veranderen. Het wordt van je verwacht om die veerkracht te hebben en zodoende die verandering aan te kunnen.

De technologie verandert nu zo snel. Een robot maakt vandaag het werk veel lichter voor ons (gras maaien, stofzuigen…) en neemt taken van ons over. In de States bestaan nu reeds volautomatische wasserettes – robots doen daar de volledige was. Zelfs in Gent is er een apotheek waar een robot een groot deel van het werk verricht waardoor de apotheker zelf zijn tijd voor nuttige (klantvriendelijke) dingen kan gebruiken.
De robot neemt dingen van ons over, wat ook een bedreiging kan zijn. We hebben vandaag reeds zelfrijdende auto’s, zelfrijdende vrachtwagens maar wat betekent dat voor de jobs van chauffeurs? Robots kunnen jobs wegpikken. En dan kun je op de volgende manier reageren:

  • ofwel blijf je in je comfortzone
  • ofwel denk je dat dit niet bij jou gaat gebeuren
  • ofwel pas je je aan om te ‘overleven’

Meer en meer voelen we dat we niet voor alles een antwoord vinden, we weten het niet meer: denk maar aan de vluchtelingencrisis, wat met de dreiging van IS,… Ook hier; ofwel blijf je vechten tegen het onbekende, ofwel ga je je aanpassen om je veerkracht te tonen en uit je comfortzone te stappen. En dit laatste is een beweging die je heel vaak tevredenheid, fierheid en blijheid verschaft.

The most dangerous phrase in the language is:
‘we’ve always done it this way’.

Ook bedrijven gaan mee in deze verandering. Ze leren ruimer en toekomstgerichter denken. Voorbeelden: McLaren, Tesla, Uber, Airbnb… Ze leren ook om even over ‘het muurtje’ te kijken: letterlijk naar een ander bedrijf kijken, naar een andere sector.

Bijvoorbeeld: een scan wordt kindvriendelijk gemaakt door de omgeving aan te passen naar de leefwereld van het kind – men gaat Disneyfiguren gebruiken zodat het kind dit anders kan beleven en ervaren. Een ander voorbeeld is de sushi-bar die gebruik maakt van de principes van de bagage-rolband voor de sushi-borden, of het design van de buggy die gebruik maakt van de kennis van een landingsgestel van een vliegtuig.

Hard werken.
Blijf niet stil zitten.
Wat kan ‘ik’ nu doen om er voor te zorgen dat ik die veerkracht kan opbouwen?
Wat doen mijn concurrenten? Wat doen andere teams? Wat doen anderen?

Tips

Succes gaat niet van A naar B. Heel vaak botst men op valkuilen, muren, struikelblokken.
FAUTEN” maken mag 🙂 opgeven niet, het doel is in beweging te blijven. Leer uit je fouten, durf feedback te geven, sta eveneens open voor feedback, feedback is als een geschenk.

Leer uit de feedback die je krijgt, sta er bij stil, het geeft je een blik op je blinde vlek.

En af en toe gaat het niet meer…vraag dan hulp. Hulp vragen kan geen kwaad, het is een stukje vangnet, een stukje steun. Durf! En werk vooral samen, steek je antennes uit en deel met anderen, durf hulp te vragen bij anderen.

Een glimlach maakt andere mensen gelukkig – het geeft een positief gevoel. Het zijn vaak kleine dingen die mensen gelukkig maken. Actie veroorzaakt reactie.

Ga op zoek naar je passie en talenten. Wat zijn deze bij jou? Waar krijg jij energie van? Wat zijn nu jouw talenten? Elk talent heeft een schaduwkant: toon je ware ‘ik’, toon je breekbaarheid en kwetsbaarheid. Als je vertrekt vanuit positivisme dan krijg je automatisch zin om je grenzen te verleggen. Durf te springen!

Als je iets graag wil spring en doe het. Laat er geen gras over groeien. Schiet in actie en doe het! Ga netwerken, zorg voor kruisbestuiving. Het is fijn om te netwerken en het geeft energie.

We deden nog een oefening om mekaar te leren kennen. We mochten onze passies en talenten delen met mekaar.

Als je wil netwerken, ga er voor, durf te springen, durf mensen aan te spreken. Jij bent eveneens uniek, durf je unieke kant te tonen: het is deze unieke kant van jou dat de mensen gaan onthouden. Kom uit de kudde.
 

YourCoach Café

YourCoach Café is de vinger op de pols van wat er leeft op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Het is een ongedwongen ontmoetingsplaats voor gelijkgestemden, een open platform dat iedereen welkom heet die geïnteresseerd is in verdere persoonlijke groei.

Programma YourCoach Café