Summer School van 22 t.e.m. 27 juli 2024

VERSLAG YOURCOACH CAFÉ

JEF STAES OVER 'INNOVATIE IN ORGANISATIES'

Jef Staes over ‘Innovatie in organisaties’

Verslag van het YourCoach Café op donderdag 11 december 2014 met Jef Staes over ‘Innovatie in organisaties’.

Op donderdagavond 11 december vierden we de laatste netwerkavond in Loft 26 van 2014, met de onvolprezen en eigenzinnige spreker Jef Staes. En hij stelde niet teleur, de opkomst evenmin: meer dan 40 mensen woonden de lezing bij en genoten van een memorabele avond.

Over de lezing

Jef Staes is een natuurkracht. Hij doet geen plezier, hij brengt onomwonden wat hij vindt. Hij hanteert daarbij zijn eigen taalgebruik, een uniek universum dat hij met passie brengt. Als ingenieur bekijkt hij de dingen wiskundig, in formules en grafieken – en ook systemisch: vanuit het geheel kijken waar de individuele storing zit.

Een korte samenvatting van wat wij onthielden (er zullen zeker fouten inzitten ;^p)

Van 2D naar 3D

In het kort verwijst 2D naar de tijd waarin er nog niet zoveel informatie beschikbaar was als vandaag. De zaken veranderden traag. Daardoor was degene met de meeste informatie de baas. De leraar wist meer dan de leerlingen, de manager was diegene met de meeste anciënniteit, kennis en de beste evaluatie.

In het 3D-tijdperk is de hoeveelheid informatie explosief toegenomen. Het potentieel om zichzelf te ontwikkelen en kennis op te doen is verveelvuldigd. Leraars kunnen niet zomaar meer zeggen dat ze meer weten dan hun leerlingen: deze kunnen zich zelf snel en uitgebreid informeren. Zo ook met managers. De baas is nu niet meer de slimste en kan dat ook niet meer zijn.

Over managers leerden we trouwens over het pre- en postkippentijdperk. In een onderzoek werd namelijk vastgesteld dat kippen onder stress minder eieren leggen. Hetzelfde werd vanaf dan geacht voor mensen op te gaan, en de People Manager werd geboren. Dat is niet de meest ervaren of bekwame persoon in het team. In Jef Staes-taal: “Een pre-kippenmanager zegt:”Dat trok op niks!”, een People Manager zegt:”Wat denk je zelf dat er beter kon?””.

Om mee te kunnen in 3D zijn een aantal kwaliteiten vereist. In het kort:

  • Market-Mission. Mee zijn met de trends. Je moet weten wat er aan het gebeuren is in je vakgebied en op de markt, zodat je mee bent met het laatste. Alleen zo kan je innovatief zijn.
  • Self Leadership. Je moet je eigen leerspanning opdrijven. Je moet willen leren, willen vooruitgaan, willen groeien.
  • Self Casting & Self-Informing. Je moet jezelf een rol weten toe te bedelen, en zelf op zoek gaan naar de kennis die je nodig hebt.
  • Self-Empowerment. Je moet BALLEN aan je lijf hebben, durven!
  • 3D-Smart. Als je al deze zaken hebt en in actie omzet, ben je 3D Smart en kan je mee in 3D-tijden.

Wat is passie? Wat is leren?

Jef bracht een aantal interessante inzichten, onder andere rond passie en leren.

Wat is passie?

Passie komt van het Laatlatijse ‘patio’, ofte ‘Lijden, afzien’. Met andere woorden: zonder afzien geen passie! Dat verklaart veel. Jef: “Vraag aan om het even wie of ze gepassioneerd zijn, en ze zeggen Ja. Fakers!” Hoe kan je zeker zijn dat iemand gepassioneerd is? Als ze afzien!

Wie passie heeft voor een bepaalde activiteit, wil zijn daarin zijn grenzen verleggen. En daarvoor moet je kunnen afzien, je vastbijten, zaken opzij zetten. Een topsporter die bijna aan de meet is, bijt zich letterlijk door diens pijn en vermoeidheid heen. Dat is passie! Als je dus iemand ziet die niet aan het afzien is, heeft die geen passie (dixit Jef).

Wat is leren?

Leren is het proces waarbij jouw neuronen nieuwe verbindingen maken in je hersenen. Het is dus een fysiek proces, dat kan gemeten worden! Bijvoorbeeld door mensen onder de PET-scan te leggen terwijl ze iets leren. Echt leren kan je dus niet faken.

De opleidingswereld mocht er ook duchtig aan geloven tijdens Jefs uiteenzetting. Volgens hem is 90% van de opleiding nutteloos. Leren lukt namelijk enkel wanneer er interesse is, herhaling en actie. Wanneer deze er niet zijn, wordt er niet geleerd. En hoeveel mensen zitten tegen hun zin in opleidingen, of komen niet in actie?

Herhaling en actie zijn nodig om meer dan één neuronale verbinding te maken. Zo ontstaan gewoontes, krachtige patronen.

Nog een leuke metafoor voor leren, uit een ingenieursbrein. Jeff’s Law, deel 1:

Leerkracht = Leerspanning * Informatie

Met andere woorden: hoe meer spanning (interesse en competentie) er is, hoe meer men uit de beschikbare informatie kan halen.

Competentieontwikkeling

Competentieontwikkeling verloopt dan in 4 fasen:

Onbewust incompetent – Je weet niet dat je het weet. Zalig!
Bewust incompetent – Je beseft dat je iets niet weet of kan.
Bewust competent – Je oefent, probeert, leert bij. Frustrerend!
Onbewust competent – Je wordt er zo goed in dat je er niet eens meer bij hoeft na te denken.

Jef voegde hieraan toe: wat maakt dat iemand weer onbewust incompetent wordt? Door het verschuiven van de markt, door evolutie. Nieuwe zaken ontstaan en we moeten mee of we lopen achter. In een 3D-wereld blijven we onszelf bekwamen, het leerproces doorlopen.
 

YourCoach Café

YourCoach Café is de vinger op de pols van wat er leeft op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Het is een ongedwongen ontmoetingsplaats voor gelijkgestemden, een open platform dat iedereen welkom heet die geïnteresseerd is in verdere persoonlijke groei.

Programma YourCoach Café