Summer School van 22 t.e.m. 27 juli 2024

VERSLAG YOURCOACH CAFÉ

FREDERIK IMBO OVER 'JA OF JA?! DE STRATEGIE VAN HET GELUK'

Frederik Imbo over ‘Ja of JA?! De strategie van het geluk’

Verslag van het YourCoach Café op donderdag 23 februari 2017 met Frederik Imbo over ‘Ja of JA? De strategie van het geluk’.

Op donderdagavond 23 februari ontvingen we in een volgepakte Loft 26 spreker en acteur Frederik Imbo met zijn productie “Ja of JA?! De strategie van het geluk”.

Over de lezing

Frederik maakte ons bewust van onze manier van kijken naar geluk, en die strategieën meegaf om gelukkiger te worden. De lezing was doorspekt met treffende quotes en video’s. Entertainend én verrijkend!

Bekijk hier de trailer:

Wat maakt jou precies gelukkig? Verbinding met mensen, plezier, bezig zijn met iets dat je graag doet… Maar wat als er geen mensen meer zijn om mee te verbinden? Geen plezier meer is om te hebben? Je bezigheid wegvalt? Wat als datgene waarvan je geluk afhangt, plots wegvalt?

Anders gezegd: hoe afhankelijk ben jij van externe zaken voor je geluk?

Sonia Lubomirski, experimenteel sociaal psychologe, en bekend als ‘de Geluksprofessor’, achterhaalde dat geluk wordt bepaald door 3 parameters. Voor de helft door genetisch materiaal, voor 40% door je mindset (gedachten, overtuigingen en opvattingen over jezelf, naasten en de maatschappij algemeen) en maar voor 10% door de omgeving.

En dit terwijl voor velen hun geluk bepaald wordt door zaken in hun omgeving. Anders gezegd: we laten ons geluk teveel afhangen van zaken buiten onszelf, terwijl we zelf impact kunnen hebben op ons eigen geluk.

Mindset is niet makkelijk te veranderen, maar is het enige dat in onze eigen controle ligt. Dus waarom niet ons daarop concentreren?

Huurder of eigenaar?

Ben jij huurder of eigenaar van je leven? Een huurder is als een plastic zak in de wind, afhankelijk van wat er buiten zich gebeurt voor geluk of ongeluk. Hij heeft niet geleerd zijn eigen behoeften te vervullen. Een huurder voelt zich klein, en kan moeilijk verdragen dat het anderen wel lukt. In de file klaagt hij over hoe erg het is, wordt hij agressief en onrustig… We zijn natuurlijk allemaal wel eens huurder.

Een eigenaar laat zijn geluk niet door anderen bepalen. Hij weet dat het geluk binnen jou ligt. Als er iets vervelends gebeurt, kijkt hij naar zichzelf. Hij maakt het niet nog erger, maar maakt het beste van wat er is. Zoals in de file: hij belt, luistert naar een podcast, denkt na over wat er allemaal goed is in zijn leven…

Omstandigheden zijn an sich neutraal. Regen bijvoorbeeld is a priori niet fout. Het is wat je er allemaal mee doet. Er is geen slecht weer, alleen slecht aangepaste kledij. Geluk is dus een keuze onafhankelijk van de omstandigheden.

J’ai décidé d’être heureux – c’est excellent pour la santé
– Voltaire

Dat is natuurlijk allemaal makkelijk gezegd. Waarom is het niet altijd even gemakkelijk?

We zijn van nature pessimisten

Een antropologische reden is: de mens is niet gemaakt om gelukkig te zijn. We zijn evolutionaire zwartkijkers. Duizenden jaren geleden waren we constant op de loer voor gevaar. Het inschatten van situaties en oplossen van problemen was de enige manier van overleven.
Intussen leven wij in de meest veilige maatschappij ooit. En toch hebben we alarmsysteem thuis. Is onze auto op slot. Velen voelen zich niet echt veilig. De maatschappij is geëvolueerd, maar ons oerbrein niet. Een toestand zonder probelmen lijkt voor ons oerbrein irreeel, onmogelijk. We denken dat we iets over het hoofd gezien hebben, en gaan op zoek naar iets. Met succes.

Zouden we niet kunnen ingaan tegen die programmatie?

Mijn leven is gevuld geweest met problemen
waarvan de meeste zich nooit hebben voorgedaan.
– Mark Twain

Hoe je je over iets voelt bepaalt wat je krijgt. Het is een self-fulfilling prophecy.

Heb jij een auto? Is die sterker dan jou? Ja. Moet je sterker zijn dan de auto? Nee. Je moet slimmer zijn. Is dat niet een beetje hetzelfde met je emoties? Wat ben je ermee dat er een emotionele tijger in je zit, als er een ezel aan het stuur zit?

Waartegen heb jij al allemaal nee gezegd vandaag? Je kan ook Ja zeggen tegen vanalles. Nee zeggen is een probleemgerichte houding. ‘Ik wil geen appelen’ maakt niet duidelijk dat je peren wil.

Elke ja leidt tot ontspanning.

Elke nee leidt tot spanning. Het komt erop neer dat we de realiteit weigeren zoals ze is. Zoals roken voorspelbaar is voor longkanker, is nee zeggen voorspelbaar voor een ongelukkig leven.

Je bent niet verantwoordelijk voor het gezicht dat je het gezicht dat je hebt gekregen,
wel voor de smoel die je trekt.
– Bob Delbecque

Leer JA-Taal spreken

Wat als je nu eens JA-taal begint te spreken? Voordeel: je moet de oude taal niet afleren. Je hebt vandaag de keuze. Wordt het ja of JA?!
Niet gemakkelijk? Zeker. Skiën is ook niet gemakkelijk. Maar je leert het door het te doen.

Gebruiksaanwijzing: Gerbert Bakx en zijn boek “De Strategie van het geluk”. 3 strategieën:

  1. Ik aanvaard wat ik niet kan veranderen.
    Stress is te wijten aan het niet aanvaarden van de realiteit. Zelfs wanneer je het moeilijk hebt, kan je aanvaarden dat je het moeilijk hebt – met te aanvaarden dat je het moeilijk hebt.
    Het leven is een soort kanotocht op een stroom. Als je het niet meer eens bent met de richting van de stroom en tegenpeddelt, krijg je het lastig. Aanvaard de algemene stroom en je arriveert ergens veel rustiger.
  2. Ik verander wat ik wel kan veranderen.
  3. En ik gebruik mijn verstand om het onderscheid te maken.

Geluk is niet je afvragen half vol of half leeg, maar waar de kraan is.

3 soorten geluk

Frederik had het nog over 3 soorten geluk, waarbij het ultieme geluk zit in de combinatie van de 3:

  • Genieten
    Het geluk van het lichaam, de zinnen: snoep, sporten, een magazine lezen. Dat doet iedereen op zijn eigen manier. Dit leidt natuurlijk niet tot duurzaam geluk. De honger van de ziel kan niet gevoed worden door overprikkeling van de zinnen. Enkel genieten leidt tot een verarmd en tragisch bestaan.
  • Waarden
    Deze geven richting aan ons leven. Wat voor iemand wil je zijn, waar wil je naartoe met je leven? Wat kunnen anderen van jou verwachten? Hier ga je soms het genieten voor later, omdat waarden groter zijn dan het genot in dit moment. Het leidt tot meer duurzame resultaten.
  • Verbondenheid
    Waarmee voel jij je verbonden in je leven? Mensen met een goed sociaal netwerk voelen zich gelukkiger en leven langer. Onderzoek wijst trouwens uit dat we minstens 8 knuffels per dag nodig hebben om qua gezondheid niet achteruit te gaan. Verbondenheid kan op allerlei manieren: met de mensen rond je, met een groep mensen (club, vereniging, land…) of met je beroep. Zelfs al veeg je de straat, doe dat zoals Beethoven componeerde.

Zowel in de hemel als in de hel staan er heerlijke tafels met de heerlijkste gerechten. De mensen zitten tegenover elkaar aan lange tafels. Niemand kan zijn armen plooien. In de hel proberen ze het zelf naar binnen te werken, met frustratie – en honger – als resultaat. in de hemel voeden ze elkaar.
 

YourCoach Café

YourCoach Café is de vinger op de pols van wat er leeft op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Het is een ongedwongen ontmoetingsplaats voor gelijkgestemden, een open platform dat iedereen welkom heet die geïnteresseerd is in verdere persoonlijke groei.

Programma YourCoach Café