Summer School van 22 t.e.m. 27 juli 2024

BLOG

WAT KOST LIFE COACHING?

Wat kost life coaching?

De meeste life coaches vragen iets tussen de €40 en €150 per uur. Dat kan veel lijken, maar dat is enkel zo wanneer je de effectiviteit van life coaching onderschat, en de duurtijd van een traject overschat.

Een effectieve coaching kan in drie sessies al een aanmerkelijk effect hebben en je leven een compleet nieuwe, opwindende wending geven.

Als je dan bekijkt hoeveel mensen uitgeven aan hulpmiddelen om te stoppen met roken, of aan compensatie voor dingen in hun leven die stress opleveren (een te drukke of net te saaie job, een relatie met communicatieproblemen, een beangstigende situatie…) is het eigenlijk spotgoedkoop.

Je kan ook geld uitgeven aan boeken over zelfontwikkeling maar daarmee kan je ook maar zoveel bereiken; alles hangt af van de toepassing van nieuwe inzichten in je leven, en daar kan een life coach je begeleiden zodat je effectief doet wat je je hebt voorgenomen.

Al bij al is de vraag: hoeveel is het het je waard om begeleid te worden naar wat je werkelijk wil? We geven honderden euro’s uit aan reizen, luxeartikelen, electronica en als het op de zorg voor ons welzijn komt, willen we het liefst voor niks! Dat is begrijpelijk want je welzijn is veranderlijk en ontastbaar. Langs de andere kant zitten er wel tendenzen in, plooien, en die kan je gladstrijken met life coaching.

Wordt life coaching terugbetaald?

Spijtig genoeg wordt life coaching (nog) niet terugbetaald. Psychiatrie, waar medicijnen worden voorgeschreven aan mensen die met coaching sneller, goedkoper en gezonder zouden geholpen kunnen zijn, is dat dan weer wel. Dat vind ik spijtig, maar ik begrijp ook dat medicijnen beter aan een standaard te onderwerpen zijn dan een coach.

Want hoe bepaal je wie een goede coach is? Wat maakt een coach goed? Er bestaan weinig standaarden voor. De coachingorganisaties die er zijn (EMCC, ICF), hebben nu nog niet genoeg gewicht om een industriestandaard op te leggen en deze maatschappelijk en politiek in te burgeren. Daarmee is coaching tot nu toe nog een soort vrijbuiterszone: je hebt alle soorten, van bekwame therapeuten tot manifeste charlatans. Van professionals die elke dag meerdere klanten behandelen tot mensen die na hun werkuren af en toe eens iemand ontvangen.

Hoe bepaal je of een life coach goed is voor jou?

Met een coach moet het liefst persoonlijk enigszins klikken: in feite heeft iedere life coach als specialiteit de dingen waarmee ze zelf geworsteld hebben en dat voel je wanneer je gecoacht wordt. Sommige mensen willen meer empathie, anderen willen vooral oplossingen. Voor iedere smaak bestaat er een gepaste coach.

Je wil ook dat ze weten waar ze mee bezig zijn. Dat weten ze door jaren ervaring, of door het feit dat ze certificaten gehaald hebben bij erkende instellingen. Als leek weet je daar natuurlijk niet veel mee, want wat is nu een goede opleiding en wat niet?

Ook aan de website is het soms moeilijk af te leiden of een life coach goed is voor jou of niet. Sommige mensen vinden websites helemaal niet belangrijk en dat zie je er ook aan, hetgeen niet echt bevorderlijk is als je een professionele begeleiding wil.

De conclusie is dus dat het verstandelijk heel moeilijk is om te beslissen wie nu voor jou de beste coach is. Langs de andere kant is het gevoelsmatig heel eenvoudig: neem deze die helemaal goed voelt voor jou, en waarvan je het gevoel krijgt dat ze staan waar jij naartoe wil. Een coach is ook een voorbeeld dat jij kan volgen.